mbanner

Eind maart 2019

In alle bescheidenheid worden dag aan dag voor de armste kinderen van Mikondo wonderen van toewijding verricht op de school La Tulipe.
En de getuigen daarvan zijn wij, Vrienden van Mikondo. We troffen het tweede weekend van maart op diverse plaatsen in Nederland zoals Amersfoort en Vledder mensen die in hun hart werden geraakt door dit mooie project. De reactie daarop van Christian, in Mikondo de man die onder meer zorgt voor de voortreffelijke organisatie van de activiteiten rond La Tulipe was eenvoudig zo:
Laten we nooit bij de pakken neerzitten. Hoop geven aan die kinderen die niet meer dromen (bedoeld is: dromen van een toekomst).

Wij hier In onze westerse wereld hebben maar een vaag idee wat dat betekent, armoede. Maar genoeg om te doen wat in onze macht ligt om zo'n initiatief te steunen als dit in Mikondo. Met veel plezier!

maakover

Pre-toets. De overheid had besloten in februari dat klas 5 en 6 een voortoets moesten maken. Half maart was het zover. 251 leerlingen stonden klaar voor vertrek naar een nabijgelegen complex om de proef af te leggen. Zien ze er niet keurig uit in hun uniform met logo van La Tulipe? Geloof maar dat ze heel trots zijn!

Leerlingen klaar voor vertrek naar de voortoets


Elke week, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zijn er praktijklessen kleding maken.

naailes


Vierkante gaten. Behalve donoren zoeken we ook nog meer allerlei gereedschap. Voor de timmeropleiding en -werkplaats bijvoorbeeld ook een boor zoals deze:


vierkante gaten boor


Excursies. Van tijd tot tijd zijn er ook voor alle leerlingen excursies naar plekken waar je normaal als inwoner van Mikondo gewoon niet komen kan. Vanwege kosten van transport (onbetaalbaar voor de armen), maar ook doordat er geen toegang verleend wordt. Eind maart is het weer zo ver. Het spandoek aan de straatzijde geeft alleen de hoofdzaken weer, maar alleen die al zijn geweldig voor de algemene ontwikkeling van de kinderen. Als ze misschien eens horen spreken over het vliegveld Ndjili.dan zullen ze na dit weekend een beeld hebben om nooit meer te vergeten: de entree, de vertrekkende passagiers, de aankomende vliegtuigen, de bewaking, de afhandeling, enz. enz.

Aankondiging voor de excursie georganiseerd door La Tulipe

De schoolleiding heeft de handen vol aan de organisatie, maar wat gaat dat gesmeerd. Vooraf correspondentie met bijvoorbeeld de Bralima (bier- en limonadefabriek) en de andere plaatsen voor bezoek, en natuurlijk ook met de politie om de toestemming voor die bezoeken ook op documenten te hebben. Het benodigde geld ervoor aanvragen bij Vrienden van Mikondo. Voor elk van de 4 bussen 2 begeleiders aanstellen. En dan het volkje verdelen over de bussen en uitleggen wat ze gaan zien (bij toerbeurt) en waar ze op moeten letten. Een van de hoogtepunten van het schooljaar! De Dierentuin, Bralima, Ziekenhuis Mama Yemo, Internationaal vliegveld Ndjili, het gebouw van Radio en Televisie RTNC.

Promotie bijeenkomst voor Mikondo in de Fonteinkerk in Amersfoort op 10--03-2019

ICT-training. In Nederland zijn bij de Vrienden van Mikondo ook afgelopen maanden heel wat activiteiten het vermelden waard. Teveel om op te noemen nu. We bepalen ons even tot de lancering van een ICT PROJECT ter ondersteuning van zowel studenten van de universiteiten en hogescholen als het onderwijs van La Tulipe. PROJECT LIVBANTU is de naam. De eerste reacties zijn heel positief. "Wat een mooi project", schreef iemand van een fonds waar we een aanvraag hadden gedaan voor een bijdrage. Helaas, de bijdrage konden ze niet geven. Nu is het hopen en bidden dat de bijdragen wel zullen loskomen! Lezer, lezeres, help mee om AANDACHT VOOR DIT PROJECT TE VRAGEN waar u maar een mogelijkheid ziet! Alle hulp is zo nodig!


logo LivBantu


Half februari 2019 – Politieke onrust en natuurgeweld –
In een klap raakte de school dakloos op 20 januari.


20 januari 2019: Een stormvlaag heeft het dak van de school geblazen

Hoe bestaat het! Dat is een bewonderende reactie die we horen als we weer eens kunnen vertellen op welke manier onze Congolese partners van Projets Mikondo te werk gaan om de school La Tulipe te runnen en daarnaast ook in de wijk veel sociaal werk doen.
Zoals nu weer afgelopen januari - Veel lesuitval. De ramp met het dak. De oplossingen.
Daarna nog leest u wat aan Nederlandse kant speelt zodat die Congolese kinderen hun school kunnen afmaken op een goede manier. En tot slot iets over de verandering op politiek gebied.

maakover

Lesuitval - De roerige periode voor en na de presidentsverkiezingen heeft een enorme impact gehad op het leven van alledag, thuis en op school. Zozeer, dat de ouders hun kinderen thuis hielden uit school, omdat overal gevaar dreigde. Gevaar dat je het leven kon kosten als je toevallig op straat was als een gewapende militie of de politie begon te schieten met scherp, of in een gebouw dat juist door een woedende menigte bestormd werd om een of andere reden. Er ging dus almaar kostbare lestijd verloren. Van het totaal aantal leerlingen van La Tulipe ( 847 op de basisschool en 389 op de middelbare school) verscheen na de Kerstvakantie nog geen dertigtal. En dat duurde maar, tot… ... de rust weerkeerde en de school normaal de lessen kon hervatten, en wel met een spurt van vanjewelste om de tijd in te halen, omdat eind januari alle klassen meedoen met de examens die de voortgang evalueren. Het team slaakte een zucht van opluchting, omdat de school er zonder schade en zonder slachtoffers is afgekomen. En fijn dat het internet eindelijk op 20 januari werd hervat nadat de overheid dat had laten stilleggen op 31 december. Nu kon het werk doorgaan.

Dakloos – - Maar op die zondagmiddag 20 januari om 15 uur werd het dak van de school geblazen door een enorme stormvlaag. Het nog maar kort geleden zo degelijk gerenoveerde gebouw met de prachtig ingerichte lokalen stond er treurig bij. Nog een geluk dat er geen gewonden zijn gevallen door de rondvliegende platen!

De lessen gaan door onder de resten van het dak.

Weer en wind hadden vrij spel in de lokalen van de etage en het kantoor daarnaast. En het kan heel hard regenen en stormen in dit jaargetijde. Dus hoe sneller de reparatie kon worden gedaan, hoe beter.

We ontvingen dadelijk een aangrijpende korte boodschap, via internet, ja. "Ons heeft een ramp getroffen..." Met een exacte beschrijving van de schade op het oog en foto's. En dringende vraag om te hulp te komen. "We zitten midden in de regenperiode en die regens kunnen immers grote schade aanbrengen aan de banken, en als er een plotselinge bui losbarst de leerlingen in gevaar brengen.

We overlegden over een plan van aanpak met de leiding in Mikondo en de projectleider die in Parijs was op dat moment en beloofden al het mogelijke te doen. Spoed was geboden. De lokalen op de eerste etage lagen bloot voor weer en wind. Het naastgelegen kantoor had nog wel een dak, maar het water gutste langs de muren. De volgende dag zou iemand van de gemeente komen, ook om de bewoners te kalmeren die bang waren wat er nog meer door de lucht kon gaan vliegen nu. Wij van onze kant vroegen om een begroting van de materialen en arbeidskosten voor de reparatie.
De experts die de volgende dagen zijn komen kijken adviseerden: ook de restanten weghalen, ook boven het kantoor, en het gehele gebinte vernieuwen voordat het nieuwe dak erop gaat met de nieuwe dakgoot. Ondertussen moesten de lessen voor al die klassen wel doorgaan. En werd onderzocht wat nodig was en wat dat kost.
Er werd een bezoek gebracht aan de enige plaats waar goede kwaliteit hout ingekocht kan worden. Meestal zoeken mensen naar het goedkoopste materiaal, vandaar dat er maar één plek is waar je de beste kwaliteit vinden kan. In al de de jaren samenwerking hebben wij onze partners steeds gevraagd om te letten op kwaliteit en pas daarna op de prijs. Ook werd onderzocht welke oplossing nu geschikt is voor een nieuwe dakgoot ( die enorme massa's regenwater moet kunnen verwerken zonder dat de school onder water komt te staan).


Het nieuwe dakmateriaal is binnen; dakgoten worden voorbereid.

En zo kregen wij de gedetailleerde begroting (per internet) en de toelichting die we nodig vonden (per whatsapp telefoon) Inclusief arbeidsloon voor 4 timmerlieden en 2 werklieden, hout 1e kwaliteit, beschermolie voor het hout, spijkers, golfplaten 1e kwaliteit, dakgoot met ophangsysteem. Totaal bijna € 2400 (de opgave was in USD) En de planning voor het herstel was: beginnen zaterdag 26 en klaar zondag 27 januari 2019. "L'urgence s'impose"stond eronder. Ja, dat hadden we al begrepen uit de foto's en het overleg: het had vreselijke haast. Aan onze kant konden we niet anders dan de beurs trekken, natuurlijk. Per Western Union ging het bedrag in drie delen over (gespreid uit voorzichtigheid).
Zondag 27 januari, een week na de ramp, was het werk klaar en kwamen de jongens van ARAMBE alles opruimen en de lokalen spic en span schoonmaken. Het wonder was geschied.

Het nieuwe golfplaten dak; binnenaanzicht en buitenaanzicht

Wat zijn we trots op La Tulipe! Om de daadkracht en de prima sfeer onder alle medewerkers. Onder de moeilijkste omstandigheden worden de schouders er eendrachtig onder gezet. Zo blijkt in de praktijk het antwoord op de vraag die aan de gevel hangt: Pourquoi je suis a l'école? Niet om te luieren, niet om anderen het werk te laten opknappen, maar om de jeugd goed voor te bereiden op hun toekomst.

Alleen ... nu zitten de Nederlandse Vrienden van Mikondo op hun beurt met een enorm gat. Een gat in onze middelen, want het geld dat nu besteed is aan deze noodsituatie moet binnenkort betaald worden voor de examens. De Vrienden van Mikondo hopen op hulp in de vorm van een extra gift van wie dit met ontroering heeft gelezen.

Presidentswissel - Sinds onze laatste aflevering heeft de DRCongo een andere president. Naar die wisseling werd intens uitgekeken, al zoveel jaren! Het is Kabila niet gelukt aan te blijven of zijn "kroonprins" te kunnen installeren. Maar de manier waarop de uitslagen van de verkiezingen zijn vastgesteld zorgen voor een enorme teleurstelling. Het land heeft een nieuwe president, Felix Tshisekedi, maar het is niet degene die met grote meerderheid verkozen is, Martin Fayulu. Dit geeft al met al voer voor scherpe tegenstellingen die tot geweld leiden binnen de bevolking en de komende tijd zal daarom zeker nog niet de rust en welvaart brengen die we de bevolking zo van harte gunnen.

bijgewerkt 16 mei 2019

menubalk nieuwsbrief-link