Geen leuk nieuws uit Mikondo -

Vrijdag morgen 10 december 2010 - Papa Richard, die altijd bij de deur naar de straat waakt, pakt vast zijn klaar-over bord. Over enkele minuten moet hij zien dat de kinderen de weg kunnen oversteken zonder dat ze geraakt worden door de dolle chauffeurs die de straat als een racebaan gebruiken. Soeur Mamie, onze boekhoudster in haar mooie roze japon, en professeur Miki staan met de rug naar de poort de zingende rijen kinderen aan te moedigen, en dan.. met groot geraas schiet een auto van de straat door de poort de binnenplaats op en klapt tegen de zijmuur. Mamie probeerde weg te vluchten, maar is gevallen. Papa Richard en Miki liggen ook op de grond, kreunend.school gaat uit - papa Richard is de klaar-over

De schrik zit iedereen dagen later nog in de benen. Ook ons in Holland. Vrijdagmiddag krijgen we de eerste berichten per telefoon. Hoe is het met de gewonden? Heel ernstig! - En dan moeten we aan het improviseren. Verzekering is er niet voor de gewonden, het is geen Holland daar! Voor behandeling naar een ziekenhuis , betekent eerst dokken, anders word je niet geholpen. Koortsachtig overleg hier in Holland. Geen cent in kas, buiten de vaste lasten. Net heel grote uitgaven gehad voor onderhoud aan de gebouwen. Wat kunnen we nu toch doen, hier?

Aan het eind van de volgende morgen is tot onze verrassing een flink eerste bedrag al onderweg, per Western Union.
Zondag moet er alweer bijbetaald aan het ziekenhuis. Onze partners van het project brengen alles wat los en vast zit naar de lommerd.
Nu is het maandag en ontvingen we al van vier kanten hulp, maar het moet wel nog een poosje doorgaan, want anders..worden de gewonden verder niet geholpen. Niet voor te stellen, niet aan denken!

Wie helpen wil: Giro 9394095 Vrienden van Mikondo, Deventer, o.v.v. drie gewonden. Denk eraan: ANBI status, dus .. wie geeft heeft een aftrekpost voor de belasting straks!


Mikondo team in gelukkiger tijden, voor de bibliotheek


Het project "Likje Verf"
Op de korte termijn willen we bereiken
dat de muren van La Tulipe in goede
staat worden gebracht. (kosten € 4479)
Door weersinvloeden en nieuwe aanbouw
is dat dringend nodig. Afgelopen juni al werd daar dringend om gevraagd.
Op de lange termijn willen we bereiken
dat de lessen en cursussen door kunnen blijven gaan en uitgebreid kunnen wor-
den en het schoolgebouw goed kan worden onderhouden.
Doe mee!!
GIRO 93.94.095 o.v.v. "Likje Verf"Busje op de Toonbank. Sinds 20 september 2010 staat bij Videoplus in Wolvega een mooi donatiebusje met foto van de school La Tulipe in Mikondo(zie foto).
Al na een maand was de opbrengst meer dan € 100 ! Het is duidelijk dat het project veel waardering krijgt van de klanten.
Als ze een DVD komen huren of iets lekkers komen kopen, krijgen ze de laatste nieuwtjes te horen van het project en de acties.
Ze leven echt mee, als ze bijvoorbeeld horen dat er een muur van de school omgewaaid is. Ze geven gul, omdat alles rechtstreeks en 100% voor het goede doel is. Dank jullie wel, mensen uit Wolvega. Dank je wel, Video Plus! Ga maar zo door!

En... wie klikt op de foto hier boven kan supersnel doneren voor Mikondo.

Nederland september 2010 De eerste bestellingen voor bloembollen zijn alweer binnen. Ook via Email en Hyves kunnen bestellingen worden genoteerd door Vrienden van Mikondo. Aflevering en betaling in overleg, half oktober. Wij krijgen minimaal de helft van de omzet en dat is hard nodig. Voor de school in Mikondo, Kinshasa. Er is een aanvraag gedaan bij Impulsis om dat bedrag ook nog te verdubbelen. Eind september krijgen we antwoord daarop.

Mikondo september 2010 Alle klassen zitten vol in La Tulipe, horen we aan de telefoon. Met andere woorden, de inschrijvingen zijn gesloten en als maandag 6 september in de DRCongo het schooljaar 2010-2011 begint, kunnen weer tegen de 500 kinderen, van 3 tot 12 jaar, onderwijs krijgen op C.S. La Tulipe. Als alles goed gaat, tenmminste. Als er geen spaak in het wiel wordt gestoken door stakers van de naburige scholen. Er is weer veel onrust bij het openbaar onderwijs, wegens de slechte betalingen. La Tulipe wordt door de Vrienden van Mikondo in Nederland aan de gang gehouden, gelukkig, maar dat wekt wel jaloezie bij de andere schoolteams. In het verleden eisten de stakende docenten solidariteit van het team van La Tulipe. Dat was heel spannend en er was veel wijsheid voor nodig om geweld te voorkomen.

Nederland - augustus 2010 - Onze bloembollenactie gaat weer van start.
We hopen veel bestellingen te kunnen plaatsen. Van de firma Baltus krijgen we dan 48% daarvan. IMPULSIS kan hopelijk net als vorig jaar dat weer verdubbelen! Ondertussen hebben we slapeloze nachten over het nog ontbrekende bedrag voor de muren. Een grote gift die ons ervoor beloofd was (€ 5.000) bleek een bittere grap van iemand die als bedrieger op Marktplaats wordt getipt.

We zoeken ook naarstig naar sponsoren en donateurs.

Nederland - juni / juli - Presentaties Projets Mikondo -
een familiefeest in Vaassen, en op camping Padjelanta, Vledder.

Mikondo - juli 2010 - Het schooljaar met groot succes afgesloten op La Tulipe. 100% geslaagden voor het VWO-diploma! Net als vorig jaar! Wel veel spanningen doordat een soort schoonheidscommissie van de overheid ons gebouw afgekeurd heeft (de muren zijn sinds de uitbreiding nog niet afgewerkt en geverfd) .

Mikondo - mei/juni 2010 - De renovatie van het gebouw A. is op een haar na voltooid. Wat nog moet: afwerking van de muren aan de straat en aan de binnenplaats. Het is om de hevige regens en zonneschijn van groot belang die afwerking met een pleisterlaag en goede verf nu snel in orde te krijgen. Er ontbreekt nog een fors bedrag: USD 5.000,-

Niets meer in kas ervoor. Afgelopen tijd immers moest aan renovatie al veel betaald (arbeid en materiaal voor de hemelwaterafvoer, de toiletgroep, de vloeren en de daken van gebouw B.) En dat naast de maandelijkse kosten voor personeel!

Mikondo - mei 2010 In de aanloop naar de onafhankelijkheidsfeesten krijgt de hele stad Kinshasa, en dus ook Mikondo, een schoonheidsbehandeling, dat wil zeggen dat de burgers daarvoor vrijwillig verplicht moeten zorgen "omdat de koning komt!"

Nederland - 29 mei Fietsroutes uitgezet in de omgeving van Deventer. Startgeld ten bate van de school La Tulipe.

Mikondo - april 2010 - Het dak van de bibliotheek is weer in goede staat gebracht. Boeken en computers lopen geen gevaar meer op waterschade bij storm en ontij.

akties contact fotos archief overons