Schooljaar 2014-2015:

430 leerlingen. Alle 16 kandidaten zijn geslaagd voor het VWO, en alle 40 voor de eindtoetsen 6e klas lagere school.
Dat is uitzonderlijk goed voor Kinshasa. - De school bestaat sinds 2001.


Voor recente foto-impressies van La Tulipe Klik hier

Twee werelden - door Mieke Rang - juni 2015

Nog maar net terug uit Kinshasa stond ik op een Nederlands stationnetje. Bedeesd werd me gevraagd door een jongeman van een jaar of 20 : wilt u misschien een bloemetje? Hij hield een rode roos in de hand.
Wachtend op vervangend vervoer omdat de trein naar huis defect was, werd ik verrast om dat gebaar, en mijn wat boos humeur klaarde op.
Ben je soms geslaagd voor een examen? vroeg ik, en ja hoor, nu zag ik ook hoe aan zijn voeten een plastic mapje lag met iets dat op een diploma leek.
Nadat ik hem had hartelijk gefeliciteerd had, bleek hij toch van die roos af te willen, dus ik nam die blij in ontvangst. Zo ontspon zich al gauw een gesprekje over studie en zo. Hij klonk nogal down toen hij zei: het zijn nog niet alle vakken, ik ben laat.

Om hem op te beuren begon ik te vertellen wat ik net had meegemaakt in Kinshasa. Hoe kinderen en jongeren en ouders alles op alles moeten zetten en heel veel problemen perse willen overwinnen om aan een diploma te komen.
Geeft nix dat je nu even niet vooraan loopt, je hebt nog een heel leven voor je, doe gewoon heel erg je best! was mijn peptalk.

Tenslotte kwam zijn trein eraan, maar ik kon nog net vertellen van die stapel diploma's die ik op een tafel zag liggen op de school La Tulipe in Mikondo/Kinshasa. Die niet werden opgehaald door tientallen ouders en leerlingen, omdat daarbij voor het bewijs dat je geslaagd was 10 dollars betaald moest worden om de school uit de examenonkosten te tillen. Tien dollars, dat is voor al die mensen een onmogelijkheid.

Ik besloot gauw: Hier, wil je mijn kaartje aannemen? Misschien komt er iets moois uit voort, de gegevens van onze stichting staan erop, en hou de moed erin, hoor! Zo scheidden zich onze wegen.

akties contact fotos archief overons