november 2019
Nieuws Over de school LA TULIPE, ARAMBE, ACTIES, en de nieuwste loot aan de stam: LIVBANTU.
Deze keer is er zo veel te melden, dat we besloten hebben onze lezers vier deeltjes te bieden in plaats van één lange lap tekst. U hoeft maar te klikken op de links om te zien wat het nieuws is sinds de grote vakantie,
Nieuws over allerlei ACTIES om het project Mikondo te steunen,
Nieuws over het ICT project LIVBANTU,de jongste loot aan de stam,
Nieuws over het sociaal project ARAMBE. We beginnen met nieuws over de school.
Nieuws over de school La Tulipe

Oktober 2019 - klas drie krijgt eerste praktijkoefening ICT.
In de grote vakantie heeft de school La Tulipe heeft weer hier en daar een verfje gehad. Inclusief alle schoolborden. De banken en tafels zijn nagekeken en waar nodig gerepareerd of vernieuwd. De grote schoonmaak was hard nodig na een jaar zo intensief gebruik van alle ruimtes in het gebouw. Inclusief de toiletten en het legen van de septic tanks!
Het schooljaar 2019-2020 begon aarzelend. Door de politieke situatie in de DRCongo heerste er zoveel onzekerheid, dat het weken duurde voor de klassen weer vol zaten. Er zijn nu 1105 leerlingen ingeschreven voor deze cursus.
En nu is het zaak om keihard te werken om de verzuimde tijd in te halen! Een klus voor de leraren en een die het uiterste van hen vraagt. Stel je voor, dat je een week of 4,5 achterstand opgelopen hebt op 222 lesdagen in totaal in deze cursus!
De steun van Vrienden van Mikondo is van onschatbare waarde. Ter plaatse is de sociale problematiek zeker niet lichter geworden en bijdragen van overheid of ouders zijn bijzonder lastig te verkrijgen, ondanks de grote waardering voor het prachtige werk dat wordt gedaan op La Tulipe voor juist die kinderen die nergens anders aan de bak komen.
 lesmateriaal uitgeprint op school
Het lesmateriaal wordt veelal vervaardigd door de school zelf, bij gebrek aan boeken. Kopieerpapier en schoolkrijtjes zijn grote kostenposten. Het materiaal dat inmiddels van tijd tot tijd voor de lessen kon worden verkregen dankzij Vrienden van Mikondo wordt met grote zorg en haast eerbied behandeld. Het laatste pakket dat is afgezonden bevat o.m. boeken, en naaimachines die we verzameld hebben. Deze keer worden er trapnaaimachines van gemaakt onder het toeziend ook van de juffrouw die het vak Coupe et Couture (Kledingmaken) op La Tulipe geeft. Voor dat vak moeten de leerlingen met allerlei typen machines kunnen werken. (Een trapmachine opzenden is niet voordelig, omdat de vrachtprijs berekend wordt naar gewicht.)

Afzender: Kabangu Kaluba, Parijs Christian controleert de inhoud bij aankomst.

Na aankomst worden de handnaaimachines omgebouwd tot trapnaaimachines (rechts de lerares kledingmaken)
Half juli 2019
De spanning is eraf: de cursus 2018-2019 is afgerond en de balans wordt op-gemaakt.
Het is tijd om alle werkers in het zonnetje te zetten! De leraren, de juffen en de meesters, elk met een prachtige japonstof of een grote zak rijst, de directeur die met pensioen gaat, de ruim 1200 leerlingen!
Er is hard gewerkt en nu wordt het tijd voor feest. Op 2 juli voor de kleintjes. En het hele team.
De oudere leerlingen hebben dan al hun Open Dag en Rapportuitreiking gehad. (zie verderop in het verslag) En de examenklassen wachten nog op de uitslagen.
Voorbereidingen
Om een goed plaatsje te hebben zijn deze moeders en deze opa al vroeg gekomen. Om hen heen wordt de binnenplaats ingericht voor de opvoeringen van de kinderen en de prijsuitreikingen. De tule is voor het decor. - Alle kinderen krijgen straks apart een persoonlijk woordje bij het uitreiken van het rapport en de kleuters van niveau 3 een officieel certificaat. En er worden klassenfoto's gemaakt.
De laatste hand wordt gelegd aan enkele puntenlijsten onder toeziend oog van de directeur. Op een tafel wordt een doek geplooid voor het decor van het podium. .
Rapportuitreiking en bijzondere optredens (Lagere school en kleuters)

En dan begint het programma. De spanning is te snijden. Wat zal er worden gezegd over ieders rapport? En wie zullen een "prix d'excellence" uitgereikt krijgen?

Alle 65 kleuters hebben een feestelijke outfit gekregen. De school zorgde voor de fleurige blauwe stof en de naaiklassen voor het model.

En de eerste prijs? Een grote pop! Parmantig tonen de kleuters hun kunnen. Altijd beginnen met groeten: Bonjour chers Parents! En die antwoorden natuurlijk in koor ook goedendag. Diverse koppeltjes doen een dialoog ( zit jij op school? op welke school? wat leer je daar?), enkelen kunnen het werkwoord "hebben" of "zijn" keurig vervoegen in alle personen tegenwoordige tijd, de eigen naam op het bord schrijven, het hele alfabet foutloos op het bord schrijven... En dat alles in het Frans! Let wel: een taal die niet thuis of op straat wordt gesproken!

------------------------------Het vrolijke zestal ---------------------------
Het vrolijke zestal heeft groot succes met hun cabaretnummer. Inhoud: almaar gaat het over de leerlingen, maar wij, wij denken aan de leraren! Zonder leraar geen ministers, zonder leraar geen dokters, zonder leraar geen president. Zonder leraren zou de wereld diep ellendig zijn. Dus danken wij onze God en .....Madame Victorine onze juf. [publiek lacht en juicht]
Dan worden ook de klassenfoto's gemaakt. Op de middelbare school zijn 8 leerjaren, als je de 2 Brugklassen meetelt. In totaal 385 leerlingen. Op de Lagere school 6 leerjaren en 2 kleuterniveaus, samen 847 leerlingen.
Het is wel vol, ja. Dat komt hierdoor: als er plaats is in de lokalen worden er geen leerlingen geweigerd, want dat zou voor hen een drama zijn. Ergens anders kunnen ze immers niet terecht als hun ouders geen schoolgeld kunnen betalen.
Afscheid
Na alle drukte werd ook de loopbaan afgesloten van de directeur Papa Nzambi, aan wie de school enorm veel te danken heeft. Hij gaat het rustiger aan doen, en die wens is begrijpelijk.
 De jurist van de Stichting Projets Mikondo overhandigt de afgesproken vertrekpremie en Papa Nzambi tekent ervoor, onder toezicht van... Théodore, het skelet.
Afsluiting cursus 2018-2019 Middelbare school Voor de ouders en leerlingen van de middelbare school was eerder al minstens zo'n mooie dag georganiseerd. Op 8 juni werd een hele serie demonstraties gegeven van de vakken.
 Eerst een woord van welkom en gebed, uitgesproken door de Heer Christian Kasi en de coördinator. Dan een leerlinge van klas 4 ook met een toespraak.
Daarop volgde een zogenaamde talkshow, een soort TV optreden van La Tulipe.
Toen kwam een Brugklasser demonstreren wat je leert in de Informaticalessen. Hoe je een tekst maakt en daarna uitprint. Het was een wonder voor veel ouders.
Bij de scheikunde-lessen leer je vloeistoffen analyseren, en dat maakte grote indruk.
Daarna kwamen de jongens van de techniek aan de beurt, en tenslotte werden de producten getoond uit de naailessen van de klassen 3, 4, en 5.
En na het dankwoord kon iedereen deelnemen aan een heerlijk buffet dat ter plaatse door de Mama's was bereid en werd er nog lang gezellig gepraat en gedanst.

LA TULIPE is zichtbaar en voelbaar een vredige plaats waar jong en oud graag bouwt aan een beter leven.
Half mei 2019
Het schooljaar op La Tulipe loopt op zijn eind. Dankzij de giften voor Mikondo kunnen dit schooljaar de lessen en toetsen tot nu
toe ongestoord doorgaan. Zo worden de kosten voor dit schooljaar voor 1220 kinderen mee gedragen.
Oud Papier Ophaalactie Steenwijk, ook voor Mikondo!
Onkosten die erin hakken.Vorig jaar kostte het eindexamen middelbare school per kandidaat USD 90! Dit jaar zal het zeker niet
minder zijn. Voor het eerste deel, het opstel Frans, konden we weer bijspringen voor alle 32 kandidaten. Maar voor de tweede helft
ziet het er somber uit. Lukt het ons niet, dan zullen er een aantal gaan afhaken, na 6 jaar succesvolle studie. Het betreft ook die
meisjes van het Kleding maken, maar ook die jongens van Elektriciteit, of Biologie. Voor ons hier niet te bevatten. - Ook de 112
leerlingen van het 6e leerjaar lagere school doen een landelijk examen Tenafeb en ook daarvoor moet veel worden betaald.
 Rapportuitreiking La Tulipe Project LIVBANTU. Eind vorig jaar werden we opnieuw verrast met een gift voor  informaticaonderwijs, nu in de vorm van 40 energiezuinige computers speciaal voor onderwijs. Omdat La Tulipe al is voorzien en het terrein te klein is voor uitbreiding,
zochten we een goede bestemming ervoor buiten La Tulipe. Ons bleek dat op de Universiteit en Hogescholen weinig computers
aanwezig zijn die ook functioneren. Zelfs bij een zeer goed bekend staande instelling als Rev. Kim. Op het filmpje opgenomen aan
de achterzijde van het complex Rev.Kim, beantwoordt een student aan de faculteit Science Informatique Gestion onze vragen. Hoe
vaak is er praktijk? Per week 1 of 2 keer maar. Zijn er genoeg computers voor alle studenten? Nee, 2 of 3 personen op 1 computer.
Hoeveel staan er dan in de zaal? Een stuk op 20, 25 die het doen. Hoeveel studenten zijn er dan in de zaal? Honderd.
Dus werd door ons het project LIVBANTU ontwikkeld, speciaal voor studenten in het centrum van Kinshasa. Na de aanloopperiode
zal dat op eigen benen kunnen staan en zelfs ook gaan bijdragen in de onderwijskosten van La Tulipe. Maar eerst hebben we
sponsors nodig om te kunnen starten. Zie de LIVBANTU folder.
Wij feliciteren CHRISTIAN, de chargé d'affaires (zaakwaarnemer) van PROJETS MIKONDO, bij wie de dagelijkse leiding sinds
2017, naast PAPY, in goede handen is. Hij heeft in Kinshasa met succes een postacademische bijscholing gevolgd voor Project
Management en stuurde ons er een foto over met een toelichting.
Christian, ontvangt zijn diploma Project Management
Vandaag vier ik mijn prestatie en geef eer aan de Heer van wie alles komt: gezondheid, tijd, energie.En ik ben zo trots op mezelf.Dank aan meneer Kaluba Papy Kabangu en de Vrienden van Mikondo voor hun hulp, ik ben er heel dankbaar voor. (w.g. Christian)
Of we zo'n foto en zo'n tekst wel op de site konden zetten, vroegen wij ons af. Ja zeker, was het antwoord van Papy en Christian.
" We willen best de foto's en de resultaten van ons project aan iedereen laten zien, en delen wat onze gedachten erbij zijn. Omdat ze laten zien hoe mensen hun beste krachten geven in de strijd tegen armoede. Dat is dan niet om er zelf beter van te worden, maar om het algemeen belang. Het kan immers mensen inspireren. Zo kan de samenleving beter worden. We zien om ons heen hoe mensen niet kunnen profiteren van de dingen die wij wel hebben. We zien wat er nodig is. Als we dat zien en niets doen, zal het voor hen alleen maar erger worden".
Laatste kwartaal van het schooljaar. Het is een drukte van belang in het laatste kwartaal van het schooljaar 2018-2019. Paasrapport, voorjaarsvakantie (die in Mikondo natuurlijk niet voorjaarsvakantie heet, Congo heeft maar 2 soorten seizoen, droog of regen) toetsen, workshops en open dagen. Alle leerlingen zijn op excursie geweest naar de hoogtepunten in de stad, plaatsen waar ze tot dan alleen maar over hadden horen praten! En de hele wijk is ervan op de hoogte dat ook dit hoort bij de strijd tegen ongeletterdheid!
Strijd tegen Ongeletterdheid = Illettrisme.
Acties voor Mikondo. Wij merken dat de giften voor Mikondo uit een warm hart komen en dat de donateurs er blij van worden dat ze een flink verschil ten goede kunnen maken via onze kanalen. Dat bleek ook in Steenwijk bij de talentenactie in de PKN. Een kleine greep: Iemand had foto's gemaakt en goed verkocht als wenskaarten, twee vriendinnen boden zich aan voor de bediening bij feesten en partijen, er werd gebakken en gekookt, enz. enz. Samen met de opbrengst van andere activiteiten (verkoop van speelgoed en boeken,van potgrond, van baksels) is de opbrengst meteen ingezet in La Tulipe, waar de bodem van de kas was bereikt. En zo gaan we door..

Eind maart 2019
In alle bescheidenheid worden dag
aan dag voor de armste kinderen van Mikondo wonderen van toewijding verricht op de school La Tulipe.
En de getuigen daarvan zijn wij, Vrienden van Mikondo. We troffen het tweede weekend van maart op diverse plaatsen in Nederland zoals Amersfoort en Vledder mensen die in hun hart werden geraakt door dit mooie project. De reactie daarop van Christian, in Mikondo de man die onder meer zorgt voor de voortreffelijke organisatie van de activiteiten rond La Tulipe was eenvoudig zo:
Laten we nooit bij de pakken neerzitten. Hoop geven aan die kinderen die niet meer dromen (bedoeld is: dromen van een toekomst).
Wij hier In onze westerse wereld hebben maar een vaag idee wat dat betekent, armoede. Maar genoeg om te doen wat in onze macht ligt om zo'n initiatief te steunen als dit in Mikondo. Met veel plezier!

Pre-toets. De overheid had besloten in februari dat klas 5 en 6 een voortoets moesten maken. Half maart was het zover. 251 leerlingen
stonden klaar voor vertrek naar een nabijgelegen complex om de proef af te leggen. Zien ze er niet keurig uit in hun uniform met
logo van La Tulipe? Geloof maar dat ze heel trots zijn!
Leerlingen klaar voor vertrek naar de voortoets
Elke week, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zijn er praktijklessen kleding maken.
naailes
Vierkante gaten. Behalve donoren zoeken we ook nog meer allerlei gereedschap. Voor de timmeropleiding en -werkplaats bijvoorbeeld ook een boor zoals deze:
vierkante gaten boor
Excursies. Van tijd tot tijd zijn er ook voor alle leerlingen excursies naar plekken waar je normaal als inwoner van Mikondo gewoon niet
komen kan. Vanwege kosten van transport (onbetaalbaar voor de armen), maar ook doordat er geen toegang verleend wordt. Eind
maart is het weer zo ver. Het spandoek aan de straatzijde geeft alleen de hoofdzaken weer, maar alleen die al zijn geweldig voor de
algemene ontwikkeling van de kinderen. Als ze misschien eens horen spreken over het vliegveld Ndjili.dan zullen ze na dit
weekend een beeld hebben om nooit meer te vergeten: de entree, de vertrekkende passagiers, de aankomende vliegtuigen, de
bewaking, de afhandeling, enz. enz.
Aankondiging voor de excursie georganiseerd door La Tulipe
De schoolleiding heeft de handen vol aan de organisatie, maar wat gaat dat gesmeerd. Vooraf correspondentie met bijvoorbeeld de
Bralima (bier- en limonadefabriek) en de andere plaatsen voor bezoek, en natuurlijk ook met de politie om de toestemming voor die
bezoeken ook op documenten te hebben. Het benodigde geld ervoor aanvragen bij Vrienden van Mikondo. Voor elk van de 4
bussen 2 begeleiders aanstellen. En dan het volkje verdelen over de bussen en uitleggen wat ze gaan zien (bij toerbeurt) en waar
ze op moeten letten. Een van de hoogtepunten van het schooljaar! De Dierentuin, Bralima, Ziekenhuis Mama Yemo, Internationaal
vliegveld Ndjili, het gebouw van Radio en Televisie RTNC.
Promotie bijeenkomst voor Mikondo in de Fonteinkerk in Amersfoort op 10--03-2019
ICT-training. In Nederland zijn bij de Vrienden van Mikondo ook afgelopen maanden heel wat activiteiten het vermelden waard. Teveel om op te
noemen nu. We bepalen ons even tot de lancering van een ICT PROJECT ter ondersteuning van zowel studenten van de
universiteiten en hogescholen als het onderwijs van La Tulipe. PROJECT LIVBANTU is de naam. De eerste reacties zijn
heel positief. "Wat een mooi project", schreef iemand van een fonds waar we een aanvraag hadden gedaan voor een bijdrage.
Helaas, de bijdrage konden ze niet geven. Nu is het hopen en bidden dat de bijdragen wel zullen loskomen! Lezer, lezeres, help
mee om AANDACHT VOOR DIT PROJECT TE VRAGEN waar u maar een mogelijkheid ziet! Alle hulp is zo nodig!
 
logo LivBantu

Half februari 2019 – Politieke onrust en natuurgeweld –
In een klap raakte de school dakloos op 20 januari.

20 januari 2019: Een stormvlaag heeft het dak van de school geblazen
Hoe bestaat het! Dat is een bewonderende reactie die we horen als we weer eens kunnen vertellen op welke manier onze Congolese partners van Projets Mikondo te werk gaan om de school La Tulipe te runnen en daarnaast ook in de wijk veel sociaal werk doen.
Zoals nu weer afgelopen januari -
Veel lesuitval. De ramp met het dak. De oplossingen.
Daarna nog leest u wat aan Nederlandse kant speelt zodat die Congolese kinderen hun school kunnen afmaken op een goede manier. En tot slot iets over de verandering op politiek gebied.

Lesuitval - De roerige periode voor en na de presidentsverkiezingen heeft een enorme impact gehad op het leven van alledag,
thuis en op school. Zozeer, dat de ouders hun kinderen thuis hielden uit school, omdat overal gevaar dreigde. Gevaar dat je het
leven kon kosten als je toevallig op straat was als een gewapende militie of de politie begon te schieten met scherp, of in een
gebouw dat juist door een woedende menigte bestormd werd om een of andere reden. Er ging dus almaar kostbare lestijd verloren.
Van het totaal aantal leerlingen van La Tulipe ( 847 op de basisschool en 389 op de middelbare school) verscheen na de
Kerstvakantie nog geen dertigtal. En dat duurde maar, tot… ... de rust weerkeerde en de school normaal de lessen kon hervatten, en
wel met een spurt van vanjewelste om de tijd in te halen, omdat eind januari alle klassen meedoen met de examens die de
voortgang evalueren. Het team slaakte een zucht van opluchting, omdat de school er zonder schade en zonder slachtoffers is
afgekomen. En fijn dat het internet eindelijk op 20 januari werd hervat nadat de overheid dat had laten stilleggen op 31 december.
Nu kon het werk doorgaan.
Dakloos – - Maar op die zondagmiddag 20 januari om 15 uur werd het dak van de school geblazen door een enorme stormvlaag. Het nog maar kort geleden zo degelijk gerenoveerde gebouw met de prachtig ingerichte lokalen stond er treurig bij. Nog een geluk dat er geen gewonden zijn gevallen door de rondvliegende platen!
De lessen gaan door onder de resten van het dak.
Weer en wind hadden vrij spel in de lokalen van de etage en het kantoor daarnaast. En het kan heel hard regenen en stormen in
dit jaargetijde. Dus hoe sneller de reparatie kon worden gedaan, hoe beter.
We ontvingen dadelijk een aangrijpende korte boodschap, via internet, ja. "Ons heeft een ramp getroffen..." Met een exacte
beschrijving van de schade op het oog en foto's. En dringende vraag om te hulp te komen. "We zitten midden in de regenperiode
en die regens kunnen immers grote schade aanbrengen aan de banken, en als er een plotselinge bui losbarst de leerlingen in
gevaar brengen.
We overlegden over een plan van aanpak met de leiding in Mikondo en de projectleider die in Parijs was op dat moment en
beloofden al het mogelijke te doen. Spoed was geboden. De lokalen op de eerste etage lagen bloot voor weer en wind. Het
naastgelegen kantoor had nog wel een dak, maar het water gutste langs de muren. De volgende dag zou iemand van de gemeente
komen, ook om de bewoners te kalmeren die bang waren wat er nog meer door de lucht kon gaan vliegen nu. Wij van onze kant
vroegen om een begroting van de materialen en arbeidskosten voor de reparatie.
De experts die de volgende dagen zijn komen kijken adviseerden: ook de restanten weghalen, ook boven het kantoor, en het gehele
gebinte vernieuwen voordat het nieuwe dak erop gaat met de nieuwe dakgoot.
Ondertussen moesten de lessen voor al die klassen wel doorgaan.
En werd onderzocht wat nodig was en wat dat kost.
Er werd een bezoek gebracht aan de enige plaats waar goede kwaliteit hout ingekocht kan worden. Meestal zoeken mensen naar
het goedkoopste materiaal, vandaar dat er maar één plek is waar je de beste kwaliteit vinden kan. In al de de jaren samenwerking
hebben wij onze partners steeds gevraagd om te letten op kwaliteit en pas daarna op de prijs.
Ook werd onderzocht welke oplossing nu geschikt is voor een nieuwe dakgoot ( die enorme massa's regenwater moet kunnen
verwerken zonder dat de school onder water komt te staan).
Het nieuwe dakmateriaal is binnen; dakgoten worden voorbereid.
En zo kregen wij de gedetailleerde begroting (per internet) en de toelichting die we nodig vonden (per whatsapp telefoon) Inclusief
arbeidsloon voor 4 timmerlieden en 2 werklieden, hout 1e kwaliteit, beschermolie voor het hout, spijkers, golfplaten 1e kwaliteit,
dakgoot met ophangsysteem. Totaal bijna € 2400 (de opgave was in USD) En de planning voor het herstel was: beginnen zaterdag
26 en klaar zondag 27 januari 2019. "L'urgence s'impose"stond eronder. Ja, dat hadden we al begrepen uit de foto's en het
overleg: het had vreselijke haast. Aan onze kant konden we niet anders dan de beurs trekken, natuurlijk. Per Western Union ging
het bedrag in drie delen over (gespreid uit voorzichtigheid).
Zondag 27 januari, een week na de ramp, was het werk klaar en kwamen de jongens van ARAMBE alles opruimen en de lokalen
spic en span schoonmaken. Het wonder was geschied.
Het nieuwe golfplaten dak; binnenaanzicht en buitenaanzicht
Wat zijn we trots op La Tulipe! Om de daadkracht en de prima sfeer onder alle medewerkers. Onder de moeilijkste omstandigheden
worden de schouders er eendrachtig onder gezet. Zo blijkt in de praktijk het antwoord op de vraag die aan de gevel hangt:
Pourquoi je suis a l'école? Niet om te luieren, niet om anderen het werk te laten opknappen, maar om de jeugd goed voor te
bereiden op hun toekomst.
Alleen ... nu zitten de Nederlandse Vrienden van Mikondo op hun beurt met een enorm gat. Een gat in onze middelen, want het
geld dat nu besteed is aan deze noodsituatie moet binnenkort betaald worden voor de examens.
De Vrienden van Mikondo hopen op hulp in de vorm van een extra gift van wie dit met ontroering heeft gelezen.
 Presidentswissel - Sinds onze laatste aflevering heeft de DRCongo een andere president. Naar die wisseling werd intens
uitgekeken, al zoveel jaren! Het is Kabila niet gelukt aan te blijven of zijn "kroonprins" te kunnen installeren. Maar de manier waarop
de uitslagen van de verkiezingen zijn vastgesteld zorgen voor een enorme teleurstelling. Het land heeft een nieuwe president, Felix
Tshisekedi, maar het is niet degene die met grote meerderheid verkozen is, Martin Fayulu. Dit geeft al met al voer voor scherpe
tegenstellingen die tot geweld leiden binnen de bevolking en de komende tijd zal daarom zeker nog niet de rust en welvaart brengen
die we de bevolking zo van harte gunnen.
bijgewerkt 11 november 2019
|