Nieuws en achtergronden - begin maart 2022Nieuwjaarsgroeten aan ons op 31 december 2021 met deze foto van het team Lagere School

Activiteiten in Projets Mikondo.

Hierbij enkele hoogtepunten van de laatste maanden van 2021 op de school LA TULIPE.

De voetbalwedstrijd leerlingen - onderwijskrachten, een gelegenheid die uitermate geschikt is om de onderlinge verstandhouding wat informeler te maken en de school te promoten.


Mieke was er deze keer niet bij, en denkt bij het zien van de foto's met enige heimwee terug naar een vorig bezoek. Was het deze keer na afloop weer zo'n uitbundig feest? O, ja zeker! hoorde ze.

De organisatie van de praktijklessen voor de klassen 3 t/m 6 van de Middelbare school is een hele kluif, vooral omdat er ruimte voor moet worden gereed gemaakt (de school heeft er te weinig lokalen voor) en ook allerlei materiaal moet worden gereed gemaakt. Het is voortreffelijk geslaagd, hoorden we van diverse kanten. Zeker ook dankzij de goede begeleiding van de docenten en schoolleiding. We lichten er een van de vakken uit: Bij de garage van Gerve, (een jonge man uit de eerste lichting van ARAMBE en die nu goed zijn kostje kan verdienen) kon je met je keuzevak automechaniek de werking van een automotor drie dagen lang onderzoeken. (Foto's hieronder) Het was geweldig, hoorden we van zowel de leerlingen als van de begeleiders en leraren. Dit werd allemaal mede mogelijk gemaakt door de bijdragen die via onze Stichting Vrienden van Mikondo daarvoor zijn gegeven in de vorm van kleine of grotere giften.
Aan het eind van het eerste kwartaal van het schooljaar was het weer Rapportendag op LA TULIPE. Een hele zaterdag waarop ouders, leerlingen en onderwijskrachten klas voor klas de vorderingen tegen het licht houden. Aan de ouders wordt uitleg gegeven hoe ze thuis het onderwijs kunnen ondersteunen zodat hun kind er optimaal profijt van heeft... Het is de bedoeling dat de ouders van elk kind dan ook een gesprek hebben met de juf of meester van hun kind en als ouders die dag niet kunnen, op een latere datum, en pas daarbij wordt het rapport afgegeven. Dit is een van de manieren, naast huisbezoek en communicatieschriften, waarop het contact school-ouders wordt bevorderd. Werkelijk, La Tulipe is een kwaliteitsschool!Foto hiernaast: Rapportendag 28 december 2021 - Bij de uitleg over de methode van thuiswerk houdt de directeur een voorbeeld van een blad met opdrachten omhoog.
Kijkje op een groep van de lagere school. op de Rapportendag 28 december 2021 op LA TULIPE

Aan het eind van het kalenderjaar hoor je als werknemer iets te krijgen van je baas, toch? "Kerstpakket" noemen wij het, maar in PROJETS MIKONDO staat het bekend als "gratification". We hebben er ook afgelopen jaren iets over verteld op de website. Vorig jaar was het een emotionele gebeurtenis toen elke medewerker van PROJETS MIKONDO een voedselpakket mocht meenemen naar huis. Dit jaar werd het zo mogelijk nog een mooiere gebeurtenis. Alle ingrediŽnten waren mooi uitgestald op lage tafels in de grote zaal van de kleuterschool: voor de traditionele kip met rijst op het menu: rijst, spijsolie, tomaatjes en uitjes, kip, zelfs was gedacht aan houtskooltjes voor het vuur om op te koken. Alles voor de belangrijkste feestmaaltijd van het jaar. "Zelfs zeep en desinfectans. En zelfs geld voor transport om thuis te komen met dat alles!", zei een van de mensen op een videootje.

We ontvingen beelden via whatsapp van de uitstalling, maar ook filmpjes waarop diverse mensen recht uit het hart er iets over zeggen . tegen Maman Mieke en de Vrienden van Mikondo die dit hebben mogelijk gemaakt. Jammer als niet alle woorden begrepen kunnen worden door onze lezers doordat het in het Frans is natuurlijk, maar dat het recht uit het hart komt, dat is toch wel duidelijk.

Video van de Prefect

Vertaling van de woorden van de Prefect (directeur van de hele school): Lieve mensen, ik ben zo blij dat ik zie hoe mijn hele bevolking hier haar vreugde laat zien en laat horen, en waarom die vreugde? Omdat Projets Mikondo, via de school La Tulipe, een van de onderdelen ervan, troost heeft gebracht aan heel veel families op deze 31e december 2021 die de Gratification in ontvangst heeft genomen. Er is voor ieder een zak rijst, met een stuk of wat kippen, tomaten, er zijn heel veel dingen bij, en daar zal de gezondheid echt van profiteren. Daarom moet ik de mensen bedanken die ons hebben willen ondersteunen, alle mensen van Projets Mikondo, de Voorzitter (Papy) onze partners die ons steunen, en ieder die een bijdrage levert zodat dit mooie werk kan doorgaan. En het is een werk dat steeds meer is gaan omvatten, het is verdubbeld, ja, verdrievoudigd zelfs. Applaus voor Projets Mikondo. Onze beste wensen voor het Nieuwe Jaar en ik wens hun toe dat ze evenzeer genieten van het feest als wij hier doen. U ontvangt de wensen voor Gelukkig Nieuwjaar van al het personeel van de school La Tulipe.

In het nieuwe jaar 2022 begint het meteen alweer met een manifestatie die veel volk trekt: op de Naaischool Muasi Mosala zijn demonstraties en is tevens een Nieuwjaarsbijeenkomst. Uiteraard met de bedoeling flink bekendheid te geven aan dat geweldige project voor jonge vrouwen en meisjes die zonder werk zitten te verpieteren. Op 8 maart zal de tweede lichting afstuderen. Daarover later meer.

COVID - Ook in de DRCongo zijn inmiddels de strengste maatregelen ingetrokken die ingevoerd waren als bescherming tegen de besmettingen. Er wordt wel nog steeds op aangedrongen om je te laten vaccineren en voorzichtig te blijven. meer details hier.

Eerder hebben we al hier gewezen op de dramatische verslechtering van de sociaaleconomische situatie door prijsverhogingen, ontslagen, toename van geweld. De kloof tussen rijk en arm is nog groter geworden. Vandaar dat dit schooljaar voor het eerst de verplichte schoolkleding op La Tulipe cadeau gedaan is aan de ouders. Een heel grote kostenpost nu voor ons erbij.


September 2021 schoolkleding in de maak voor La Tulipe

Schooluitval. De rampzalige gevolgen van al die tijd geen school, die kunnen we wel invoelen. Toch is er verschil: bij ons zijn dan nog online lessen geweest, maar dat is voor mensen die te arm zijn voor een computer of zelfs maar een internetverbinding geen mogelijkheid.
Hoeveel jongeren in Afrika voorgoed afgehaakt zijn in die vrije tijd is moeilijk te schatten. Eenmaal afgehaakt is terug naar school geen optie meer voor hen. Ze zijn inmiddels eraan gewend om op straat wat te verdienen, en dan zijn sommige families maar wat blij dat hun kind nu wat geld binnenbrengt in plaats van dat het geld kost door naar school te gaan. Het is dus moeilijk hen te motiveren terug te komen. Mieke maakte bij haar bezoek in oktober mee hoe in het achterland waar ze mee op huisbezoek ging op elk erf kinderen rondhingen. Papy vroeg dan steeds waarom ben je niet op school? En vertelde na het antwoord dan over La Tulipe en dat ze daar welkom zijn. Nu meteen! Naar school terug is zelfs onmogelijk voor de meisjes die zwanger zijn geraakt door onkunde of gladde praatjes van mannen en jongens die hen daarna laten stikken. (Zie verder ons project MUASI MOSALA).


Bron: Covid-19/Bulletin nį708 Mardi, le 01 Mars 2022 - De teller staat op 86.202 besmette personen (waarvan in Kinshasa 46.591) sinds het begin van de epidemie op 10 maart 2020 en 1335 Corona doden. 0.81% van de 53 miljoen mensen die voor vaccinatie in aanmerking komen, is effectief gevaccineerd.

Hoe groot de schooluitval is? In een artikel op nos.nl (dat op Facebook van Mieke Rang is gedeeld op 11 januari) over dit onderwerp in Oeganda kan je lezen: Het Oegandese statistiekbureau denkt dat 30% van de leerlingen niet terugkomt.Tel 0521381925 (Mieke) 0630756041 (whatsapp Mieke) Tel.0570621390 (Dewes en Dinie)

NAARBOVEN


bijgewerkt 3 januar 2022