maart 2020

Nieuws over allerlei ACTIES om het Project Mikondo te steunen

AALSMEER. Nu eens de schijnwerper op Aalsmeer waar afgelopen najaar volgens de krant (link) de bazaar van de Doopsgezinde gemeente een superopbrengst te zien gaf. Van de helft van de opbrengst profiteren projecten in onder meer Honduras, Tanzania en .. Mikondo/DRCongo. De andere helft komt ten goede aan de eigen gemeente.

Op 20 februari werd bovendien een cheque van OSA van de gemeente Aalsmeer overhandigd aan Mieke Rang. Nu kunnen de zonnepanelen, de batterijen erbij, een printer en een aggregaat voor het te openen ICT Trainingscentrum LIVBANTU worden gekocht.

Op de foto: Mieke krijgt de OSA cheque

Inzameling van kleding en schoenen voor Mikondo

INZAMELING EN VERZENDING. We merken zo vaak hoe blij mensen zijn iets te kunnen aandragen wat van praktisch nut is. Zoals voetbalkleding, naaimachines (nooit genoeg!), schoenen, kleding, knopen, stoffen, fietsen, computers en accessoires, een rolstoel. Veel van wat verzameld en ingekocht is afgelopen maanden is inmiddels door Papy in Parijs vakkundig ingepakt voor de container die binnenkort wordt verstuurd naar Mikondo. In de ruimte die hij ervoor heeft onder zijn flat is hij dag en nacht bezig geweest afgelopen maanden. Voor het vak "automécanique" zijn ook spullen in Parijs en Nederland verzameld. Zoals flessen zuurstof voor het lassen. Die zijn peperduur in Kinshasa, en nodig voor het repareren van auto's en het maken van allerlei metalen onderdelen in de bouw. Voor het vak "elektra" tikten we gebruikte stekkers en een meterkast op de kop en die werden weer betaald door vrienden.


Papy en kinderen in de Parijse kelderbox

Als Papy denkt aan de blijde gezichten van de mensen in Mikondo straks, valt het werk hem zo licht! Die vreugde draagt hij ook over op zijn eigen kinderen, die zo al jong leren zich in te spannen voor anderen die geholpen moeten worden. Maar soms duurt het wachten op de container te lang. Het is dan zaak sneller te zijn. Zo is vorige week op maandag een Jumbo-koffertje vol verstuurd, heel goed ingepakt, en zaterdag was het al in Mikondo. Ze waren er uitgelaten van vreugde over de zending. Wat erin zat? Een heleboel muizen, voetbalkleding, een plastificeerapparaat. De kleding is een aanvulling op wat al eerder is ontvangen van de club Old Forward in Wilhelminaoord. Die kleding wordt met grote zorg in goede staat gehouden. Na een wedstrijd wordt de was en het opbergen gedaan door de jongeren van Arambe tot een volgende wedstrijd. Zij organiseren de wedstrijden. Een ook andere activiteiten trouwens. Zoals filmvoorstellingen. Het koffertje zelf is een uitkomst ook. Handzaam formaat en van stevig materiaal. Om 6 laptops elke dag te vervoeren van huis naar school en terug (die zouden gestolen kunnen worden als ze op school bleven. Ja, ondanks de bewaking dag en nacht. De muizen zijn dan ook niet draadloos, om dezelfde reden: te makkelijk om weg te nemen!) De voetbalkleding werd dezelfde dag nog op maat gemaakt, net op tijd voor de grote competitie die al een paar weken werd aangekondigd en iedereen in Mikondo enorm bezighield.
Het befaamde koffertje

november 2019

Allerlei acties en wat brengt het op
Bloembollen- inzamelingen - sponsoring - bakken - speelgoedbeurs -
verkoophal - kaarsen maken- workshops creatief - bingoparty - diverse collectes


Tulpenbollen

Bloembollenverkoop- De school in Mikondo waarmee we verbonden zijn is genoemd naar de Hollandse tulp: LA TULIPE. Om die school draaiend te houden zijn ook allerlei acties nodig. Zoals de jaarlijkse bloembollenverkoop. Dit jaar was het alweer voor de 18e keer dat in Deventer, Driebergen/Doorn, Westerveld en Steenwijk daarvoor folders met bestellijsten werden uitgereikt en bestellingen genoteerd. Deze keer werd ook onze website ingeschakeld ervoor.
Het inpakken van al die bestellingen gebeurde weer in Deventer, door de kleine harde kern van Vrienden van Mikondo.


"Dit vind ik nou zo'n leuke actie!", horen we vaak zeggen. "En ze doen het zo goed, die bollen!" Van de omzet komt 40% ten goede aan Vrienden van Mikondo. De netto opbrengst was dit jaar € 1.648. Ter vergelijking: voor één leerling hebben we per jaar € 30,- nodig. Een schijntje, voor Hollandse begrippen, maar voor onze kleine Stichting een hele toer, als je weet dat er gemiddeld 1200 Leerlingen onderwijs volgen nu op La Tulipe!<

Inzameling van kleding en schoenen voor Mikondo lijkt een beetje mal. Immers, hoe gaat dat vervoer erheen dan? Over zee? En wat kost dat allemaal wel niet. Maar.. Voor één keer wordt er in Parijs een container gevuld waar ook zoveel mogelijk spullen voor Mikondo in mee mogen. Daardoor zal de prijs voor vervoer en douanerechten te behappen zijn.
Inzamelen dus. Gereedschappen, dus ook naaimachines, voor de praktijklessen en Arambe. Vier dozen vol liggen al in Amersfoort te wachten, want meteen na het bezoek van Papy, de projectleider, met Billy en enkele bestuursleden van Vrienden van Mikondo aan de Fonteinkerk, werden die spontaan aangeleverd.

Van het een komt het ander. Doordat we weer eens konden bijpraten aan de telefoon, en vertelden dat er voor de kleuters van La Tulipe helemaal geen spelmaterialen waren, werd deze informatie meteen doorgespeeld aan een Opleidingsschool in Katwijk. Daar ontstond grote sympathie voor ons werk bij de teamleden en zo werden we in no time verrast met een berg prachtig lesmateriaal voor de kleuters, speciaal per auto gebracht. En dat terwijl kort daarvoor al een vracht aan pennen ook al uit Katwijk was aangevoerd! Wat een kostbare hulp! Voor ons niet te begrijpen haast, maar zelfs een pen is een kostbaar werktuig in straatarme context. Bijvoorbeeld: Een leraar van La Tulipe die zijn pen is kwijtgeraakt, kan er van school een nieuwe krijgen, maar moet er dan wel tien cent voor betalen. (Tien cent voor mensen die in extreme armoede leven is heel wat meer dan bij ons natuurlijk.)Al het materiaal dat de school heeft kunnen aanschaffen wordt dan ook met de grootste zorg behandeld en behoed voor diefstal. In diverse huizen stapelen de dozen zich op, in afwachting van de komst van Papy de projecthouder en Billy met hun busje uit Parijs om het op te halen. Dat zal half december zijn, denken we.

Nog meer nodig? Ja, kleine en grote gereedschappen, waaronder naaimachines en garens, vrachten kopieerpapier, knutselpapier, werkkleding, en schoenen en kleding voor de jeugd en ouderen.


uit Almere kregen we 100 nieuwe kleertjes voor 3-10 jaar

In Katwijk werd begin november een grote speelgoedbeurs gehouden. Er werd enorm veel ingebracht en ook enorm veel verkocht. De opbrengst (€ 1.100) kwam geheel ten goede aan de school in Mikondo. In Steenwijk is een grote hal met speelgoed en boeken en spellen elke woensdag open tijdens de Vestingdagen. Dan worden er ook pannenkoeken gebakken en kniepertjes, net als in December op de Dickensmarkt. Elke maand wordt een keer bij de koffie na de kerk in de PKN gesmuld van huisgemaakt gebak, en ook weer daarvan is de opbrengst voor de school. Net als van de potgrondactie daar. Door lege flessen voor statiegeld te verzamelen wordt ook de kas van de werkgroep gespekt voor de kinderen in Congo, net als her en der maandelijkse of halfjaarlijkse collectes. In Amersfoort is een groep alweer maanden druk met kaarsen maken voor de Kerstverkopen voor Mikondo.

En toch.Het is altijd weer spannend of de inkomsten voldoende zullen zijn om de school met de meer dan duizend leerlingen voldoende steun te kunnen geven.

Daarom willen we graag ons verhaal vertellen. Om de bekendheid te vergroten geeft Mieke Rang, al vanaf de oprichting actief voor Mikondo, graag presentaties. Wat haar betreft, doet ze dat het liefst minstens elk kwartaal. Een indruk van de meest recente is op video te zien en horen.


Video PKN Steenwijk november 2019

En daarom wijzen we natuurlijk graag op de mogelijkheid te doneren: eenmalig of elke maand een bedrag op het banknummer ING NL37 INGB 0009394095. (de ANBI status maakt dat die giften aftrekbaar zijn voor belasting).
Onze gouden tip mag niet ontbreken: Mikondo gratis sponsoren! Hoe? Door al je internetaankopen bij Sponsorkliks te doen, en Mikondo het voordeel te gunnen, want dan zorg je ervoor dat een aardig percentage van het bedrag bij Mikondo terecht komt. Via deze link kom je op de pagina van de Vrienden van Mikondo bij Sponsorkliks en op die pagina kun je in het zoekvak achter de tekst "Alle webwinkels" de webwinkel opgeven waar je naar toe wilt.


Papy in Steenwijk - pannenkoeken en kniepertjes bakken voor de school in Congo

Voor al die acties zijn tientallen mensen in de weer, omdat het doel hen aanspreekt. Ze zijn de ambassadeurs van het project. Die clubjes vrijwilligers zorgen zo op een gezellige manier voor geld en naamsbekendheid. Ze weten het: alles zonder omwegen naar het onderwijs voor de armste kinderen in Mikondo die anders de boot missen voor altijd.

Terug naar Home


maakoverbijgewerkt 4 maart 2020

akties contact fotos archief overons