BLOG 17 mei 2023Doneren kan hier

Excellente school
In de media hier las ik over een actie tegen het gebruik om scholen het predicaat Excellent te geven. Dat vond ik vreemd, dus ik las verder. Nu heb ik begrepen dat het effect nogal negatief is voor ouders die hun kinderen daar dan graag op willen hebben. Eigenlijk vergroot het de kloof tussen rijker en minder rijke ouders. Want het kost nogal wat aan extra's om excellente school te zijn of te worden: extra dit en extra dat en wie moeten dat betalen? De ouders!

Onze partner in Mikondo doet al jaren zijn best voor het predicaat Excellente school. Moet die dan maar stoppen daarmee? En trouwens, wat moet de school daarvoor doen, om dat te krijgen? Wat zijn onze eigen criteria eigenlijk? En wat heb je eraan, om een excellente school te zijn, daar in Congo?

Zelf ben ik bij zo'n gelegenheid geweest, jaren geleden. La Tulipe was een van de scholen die uitgeroepen werden tot excellente school. Ik zal niet licht vergeten hoe een opsteker dat was voor de directie en de onderwijzers!


directiekamer met directeur La Tulipe

Veel is inmiddels veranderd. Er zijn andere mensen die nu het werk doen, maar met diezelfde drive om ervoor te zorgen dat de kinderen kwaliteitsonderwijs krijgen. Onderwijs waarbij de leerlingen uitgedaagd worden het beste van zichzelf in te zetten. In de vele gesprekken die we over onderwijs en doelen en methodes hebben, de "promo" Papy en ik, gaat het daarover. En over het scheppen van gunstige omstandigheden in de leeromgeving.

De motivatie is opvallend sterk bij de kinderen, toen ik hen ernaar vroeg bij mijn laatste bezoek. Ze zien scholing als de unieke weg om van nut te zijn voor familie en maatschappij. Daar kijk je van op, als je uit Nederland komt en niet gewend bent aan motivatie op zijn Afrikaans. Maar ze menen het echt! Al van jongs af aan voelen ze die verantwoordelijkheid, en bij La Tulipe zijn de kinderen zich bovendien ervan bewust dat ze bevoorrecht zijn om op school te kunnen gaan.

Maar of La Tulipe nu objectief gezien een school is die zich onderscheidt en dus excellent is?

Ik zie soms best scholen die er spic en span uitzien, met nieuwe lokalen en schoolmeubilair en veel ruimte. Maar die zie ik dan op foto's van de feestelijke opening door bekende autoriteiten en/of de UNICEF of een andere grote internationale organisatie. En die worden dan bewierookt tot en met. Het is een reuze reclame voor ze. Van de week nog kwam ik een artikel tegen waarin de vrouw van de president geweldig geprezen werd en bedankt om een school die geopend werd ergens. Om de drie regels weer een bedankje en/of een lofprijzing voor mevrouw de echtgenote van de President.

Maar dan bedenken ik ook meteen hoe absurd dat is, die wierook voor een hooggeplaatst persoon als er een school wordt geopend; alsof dat niet gewoon een overheidsplicht is om te zorgen voor scholen.

En dan moet ik ook denken dat in dat gigantische land er ontelbare kinderen zijn die helemaal niet naar school kunnen vanwege de kosten die de ouders niet kunnen dragen, of waar het onderwijs wordt gegeven in belabberde aftandse lokaaltjes. En ook niet wordt gegeven door goed getrainde leerkrachten, met leermiddelen en leerboeken. Daar zie ik ook foto's van! Echt om te huilen!

Dus ja ! La Tulipe, voor kwaliteitsonderwijs; in een omgeving die goed onderhouden wordt. Pas nog, na de enorme stormen, zorgvuldig gerenoveerd! Het verslag ervan kan iedereen inzien op onze Homepage.

En als de school nu het predicaat Excellent weet te verwerven, zijn daarbij op 2 gebieden voordelen. Onze leerlingen met heel hoge cijfers voor het eindexamen maken dan namelijk goede kans om een beurs te krijgen voor de universiteit. En ook: bij het uitdelen van schoolboeken door UNICEF wordt de school niet meer overgeslagen.

Onze partner is heel bewust afkerig van veel bombarie en zeker niet op zoek naar lovende aandacht in de media. In de DRCongo kan je beter niet op die manier publiciteit zoeken, want binnen de kortste keren zorgt dat voor problemen. Maar die lovende aandacht is er wel degelijk! Van de ouders, van oud-leerlingen die nu een goede positie ergens hebben bereikt en komen zeggen dat ze de school La Tulipe dankbaar zijn, want daar hebben ze de basis kunnen leggen voor hun loopbaan. "Zonder La Tulipe zou ik niet bereikt hebben waar ik nu ben", zeggen ze dan. En dan vertellen ze welk werk ze nu hebben. En ik heb genoeg gehoord van het leven in Kinshasa om te begrijpen hoe bijzonder dat is. Zeker voor een jongmens dat uit een kansarme situatie komt.

Excellente school, La Tulipe, maar met moeite. Want elk jaar moet er veel aan onderhoud en vervanging van schoolmeubilair worden gedaan. En zonder onze steun kan dat niet. Banken en tafels en borden, een stoel voor de leraar. En elke keer is er weer trammelant met de afvoer van de toiletten.En waar kunnen we nog eens aankloppen om steun?

Excellente school, ja zeker in de Congolese context De huisvesting, de materialen, de drive van de leraren, echte praktijklessen. Wie bijvoorbeeld het keuzevak Mechanica hebben, krijgen praktijkles en een stageplek.


praktijk mechanica

Op La Tulipe kunnen de leerlingen met bijvoorbeeld het keuzevak Naaien ook echt op de naaimachine oefenen. Dat is zelden het geval op andere scholen, ook al zijn die wel door de overheid gesubsidieerd. Ze hebben de spullen niet. - Bij La Tulipe kunnen kinderen vanaf klas 3 oefenen op de computer, dat is op andere scholen onbestaanbaar, want de apparatuur is er niet. Wel op La Tulipe, daar worden ze goed bewaakt en onderhouden.

Dus daarom gaan we weer elke keer met frisse moed aankloppen om steun hier en daar. Een beste investering toch in die school, in die kinderen!

Op ons bureau liggen de Projectplannen. Voor Uniformen (sinds ook daar de prijzen omhoogvliegen wil de school daarvoor zorgen) Voor Examengelden en diploma's. Voor Lesmateriaal, voor Praktijklessen, voor Stoffen voor de Naaischool, enz.

Ik kijk nog eens naar het filmpje van de Naailes van vorige week. Wat een toewijding! Wat een mooie projectjes! Maar weL ... wat moeten ze zich behelpen! Jammer dat er nog geen meubilair genoeg is en ze zich maar zo moeten behelpen, ja. De juf met de baby geeft het goede voorbeeld.

Ik denk wel eens: als nou ieder die weer eens leest hoe met weinig middelen bergen worden verzet in La Tulipe.als nou ieder eens in actie zou komen voor steun aan dat mooie project, in geld of tijd of hulp bij ons.


Naailes mei 2023 La Tulipe

BLOG 14 april - 2023 Doneren kan hier

Waar en Waarom?Appje van een vriendin : "Ik steun die doorzetters in Mikondo"

We zochten advies. Eerst bij een oude rot in het vak van fondsenwerving. Onze vraag: Hoe betrekken we ook ondernemers bij het mooie project Mikondo?

En we leerden er heel wat van. Zoals: Wees duidelijker op de website! Over wat we doen en waar. En vooral kort!

En zo is Mikondo nu op de kaart gemarkeerd en zie je het: op de evenaar, in de DRCongo. En in een oogopslag en heel kort. staat nu bovenaan de Home page:
MIKONDO . onderwijs voor de allerarmsten . sinds 2001

N.B. We houden er niet van om over mensen te spreken in termen als "arm". Of over de leefomstandigheden in de wijk als "sloppenwijk" of "achterstandswijk". Het is meteen een soort woorden waarmee je mensen wegzet. Alsof je dan genoeg weet van ze.

Maar wie Mikondo niet kent, moet toch een begin van begrip hebben over het leven en de problemen van dat leven daar. En dan in weinig woorden. En waarom daar hulp zo welkom is. Dus daarom gaan we deze ene keer ermee akkoord deze woorden te gebruiken: heel erg arm. Omdat het kort moet zijn. Voor jeugd die niet aan de bak kan komen. Kansloos. Uitgesloten, uitgestoten in de strijd om het bestaan.

Sinds 2001
- Wat een vracht aan ervaring hebben we opgedaan, in zoveel jaren, met heel veel onvoorziene situaties, en zie toch: wat een bloeiend project! Wat een enorm effect op zoveel levens! Duurzaam tot en met.

Kwaliteitsonderwijs voor 1200 kinderen minimaal per jaar.

Vakdiploma voor 131 meiden in 2022 met de nog maar pas gestarte Naaischool Muasi Mosala. Hun kostje kunnen ze nu goed verdienen, voor henzelf en hun familie.

WAAROM?

We werden ook ontvangen met onze adviesvraag bij een jonge ondernemer, die voor het Naaiproject belangrijke steun verleende. Die vroeg ons naar het waarom, onze drijfveren.

Rare ervaring bij zo'n adviesgesprek: met een mond vol tanden staan als je een simpele vraag krijgt zoals deze. Waarom doe je dit?

Dus niet de vraag: wat doen jullie? Ook niet: Hoe doen jullie dat? Dat zou een vraag zijn waar we wel raad mee weten. Zelfs wel kort en krachtig. Dan zouden we dit zeggen:

Samen steun geven aan de jeugd in Mikondo die letterlijk ongezien is. Hun mooie ontwikkelingskansen bieden. Met scholing en begeleiding naar goed en eerlijk werk. Zodat ze zich kunnen ontplooien.

Maar iemand leerde ons dat we moeten uitleggen WAAROM doe je dat? En het zeggen in 3 woorden, maximaal 5.

En nu lijkt het inderdaad wel of we met een mond vol tanden staan. We vragen het nu links en rechts, aan de werkers en de supporters: WAAROM doen jullie dat?

Het zet ons aan het denken over onze drijfveren. En u, lezer? Waarom steunt u Mikondo? Omdat u gehoord heeft dat de verre landen minstens zoveel lijden onder de gevolgen van de oorlog in Europa? En nog meer uit de aandacht glijden. Tja, zo'n ver project, helemaal op de evenaar..Je hoort er niet veel over.

Is het dat? Of iets anders?

BLOG 21 febr -2023Doneren kan hier

HET GELD LIGT OP STRAAT (en bij Bol.com ook)
Zou zoiets nog wel eens gedaan worden, vraag ik me af. In mijn kindertijd was dat een leuk spelletje: een portemonnee of geldstuk aan een vrijwel onzichtbare draad op de stoep leggen als niemand keek. Dan daarna vanuit een schuilplaats loeren of er iemand aan kwam en of die ernaar zou grijpen.. En wij dan snel en hard aan die draad trekken zodat het voorwerp verdween onder een heg. Haha, wat keken mensen dan op hun neus! Want vrijwel iedereen greep ernaar!


Keihard werken! Papy c.s. leggen de straat voor de school open

Het gekke is, dat voor MIKONDO het geld echt voor het oprapen ligt, maar er zou veel meer "opgeraapt" kunnen worden! Niet in Mikondo, zoals je zou denken bij deze foto. Nee, met SPONSORKLIKS, bedoel ik natuurlijk. Het is beslist een betrouwbare methode en sommige van onze mensen gebruiken die gelukkig regelmatig. SHOP en je DONEERT automatisch een mooi percentage aan MIKONDO.

Ik was jarig en kreeg diverse verrassingen, zoals Brievenbusbloemen via Greetz. Witte rozen, 19 dagen vers garantie. 10% korting voor Mikondo? Niet gebruikt! Zonde van dat weggegooide geld, dacht ik spijtig.

Wat kan je al niet Online Shoppen! Vakantie ? Ver weg of dichtbij: een paar dagen naar Center Parcs? Als je SHOPT voor MIKONDO gaat er automatisch 2% commissie naar Mikondo. Bij Booking.com een accommodatie bestellen... en dan via Mikondo geklikt, dan zorgt dat voor 3%-4% commissie naar Mikondo. Lekker makkelijk eten en drinken laten thuisbezorgen? Commissie 4% bij Thuisbezorgd! Enfin, heel veel keus in webwinkels!

Ik hoop maar dat wie dit leest er vanaf nu even aan denkt: Online SHOPPEN? Dan gratis doneren voor Mikondo via SPONSORKLIKS. En wat zullen we dat dan weer goed gebruiken! Leermiddelen voor de school! Zoals Papy laat zien: toetsen en lessen, gemaakt en geprint op school, bij gebrek aan boeken (die zijn te duur en zelfs heel moeilijk te vinden.)

De leus is voortaan: SHOPPEN DOE IK VOOR MIKONDO Vergeet het niet meer en gebruik de app!
https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=3292&cn=NL&ln=nlPapy toont een exemplaar van een toets (de hele school heeft een paar keer per jaar toetsweken)

BLOG 14 april - 2023 Doneren kan hier

Waar en Waarom?Appje van een vriendin : "Ik steun die doorzetters in Mikondo"

We zochten advies. Eerst bij een oude rot in het vak van fondsenwerving. Onze vraag: Hoe betrekken we ook ondernemers bij het mooie project Mikondo?

En we leerden er heel wat van. Zoals: Wees duidelijker op de website! Over wat we doen en waar. En vooral kort!

En zo is Mikondo nu op de kaart gemarkeerd en zie je het: op de evenaar, in de DRCongo. En in een oogopslag en heel kort. staat nu bovenaan de Home page:
MIKONDO . onderwijs voor de allerarmsten . sinds 2001

N.B. We houden er niet van om over mensen te spreken in termen als "arm". Of over de leefomstandigheden in de wijk als "sloppenwijk" of "achterstandswijk". Het is meteen een soort woorden waarmee je mensen wegzet. Alsof je dan genoeg weet van ze.

Maar wie Mikondo niet kent, moet toch een begin van begrip hebben over het leven en de problemen van dat leven daar. En dan in weinig woorden. En waarom daar hulp zo welkom is. Dus daarom gaan we deze ene keer ermee akkoord deze woorden te gebruiken: heel erg arm. Omdat het kort moet zijn. Voor jeugd die niet aan de bak kan komen. Kansloos. Uitgesloten, uitgestoten in de strijd om het bestaan.

Sinds 2001
- Wat een vracht aan ervaring hebben we opgedaan, in zoveel jaren, met heel veel onvoorziene situaties, en zie toch: wat een bloeiend project! Wat een enorm effect op zoveel levens! Duurzaam tot en met.

Kwaliteitsonderwijs voor 1200 kinderen minimaal per jaar.

Vakdiploma voor 131 meiden in 2022 met de nog maar pas gestarte Naaischool Muasi Mosala. Hun kostje kunnen ze nu goed verdienen, voor henzelf en hun familie.

WAAROM?

We werden ook ontvangen met onze adviesvraag bij een jonge ondernemer, die voor het Naaiproject belangrijke steun verleende. Die vroeg ons naar het waarom, onze drijfveren.

Rare ervaring bij zo'n adviesgesprek: met een mond vol tanden staan als je een simpele vraag krijgt zoals deze. Waarom doe je dit?

Dus niet de vraag: wat doen jullie? Ook niet: Hoe doen jullie dat? Dat zou een vraag zijn waar we wel raad mee weten. Zelfs wel kort en krachtig. Dan zouden we dit zeggen:

Samen steun geven aan de jeugd in Mikondo die letterlijk ongezien is. Hun mooie ontwikkelingskansen bieden. Met scholing en begeleiding naar goed en eerlijk werk. Zodat ze zich kunnen ontplooien.

Maar iemand leerde ons dat we moeten uitleggen WAAROM doe je dat? En het zeggen in 3 woorden, maximaal 5.

En nu lijkt het inderdaad wel of we met een mond vol tanden staan. We vragen het nu links en rechts, aan de werkers en de supporters: WAAROM doen jullie dat?

Het zet ons aan het denken over onze drijfveren. En u, lezer? Waarom steunt u Mikondo? Omdat u gehoord heeft dat de verre landen minstens zoveel lijden onder de gevolgen van de oorlog in Europa? En nog meer uit de aandacht glijden. Tja, zo'n ver project, helemaal op de evenaar..Je hoort er niet veel over.

Is het dat? Of iets anders?

BLOG 21 febr -2023Doneren kan hier

HET GELD LIGT OP STRAAT (en bij Bol.com ook)
Zou zoiets nog wel eens gedaan worden, vraag ik me af. In mijn kindertijd was dat een leuk spelletje: een portemonnee of geldstuk aan een vrijwel onzichtbare draad op de stoep leggen als niemand keek. Dan daarna vanuit een schuilplaats loeren of er iemand aan kwam en of die ernaar zou grijpen.. En wij dan snel en hard aan die draad trekken zodat het voorwerp verdween onder een heg. Haha, wat keken mensen dan op hun neus! Want vrijwel iedereen greep ernaar!


Keihard werken! Papy c.s. leggen de straat voor de school open

Het gekke is, dat voor MIKONDO het geld echt voor het oprapen ligt, maar er zou veel meer "opgeraapt" kunnen worden! Niet in Mikondo, zoals je zou denken bij deze foto. Nee, met SPONSORKLIKS, bedoel ik natuurlijk. Het is beslist een betrouwbare methode en sommige van onze mensen gebruiken die gelukkig regelmatig. SHOP en je DONEERT automatisch een mooi percentage aan MIKONDO.

Ik was jarig en kreeg diverse verrassingen, zoals Brievenbusbloemen via Greetz. Witte rozen, 19 dagen vers garantie. 10% korting voor Mikondo? Niet gebruikt! Zonde van dat weggegooide geld, dacht ik spijtig.

Wat kan je al niet Online Shoppen! Vakantie ? Ver weg of dichtbij: een paar dagen naar Center Parcs? Als je SHOPT voor MIKONDO gaat er automatisch 2% commissie naar Mikondo. Bij Booking.com een accommodatie bestellen... en dan via Mikondo geklikt, dan zorgt dat voor 3%-4% commissie naar Mikondo. Lekker makkelijk eten en drinken laten thuisbezorgen? Commissie 4% bij Thuisbezorgd! Enfin, heel veel keus in webwinkels!

Ik hoop maar dat wie dit leest er vanaf nu even aan denkt: Online SHOPPEN? Dan gratis doneren voor Mikondo via SPONSORKLIKS. En wat zullen we dat dan weer goed gebruiken! Leermiddelen voor de school! Zoals Papy laat zien: toetsen en lessen, gemaakt en geprint op school, bij gebrek aan boeken (die zijn te duur en zelfs heel moeilijk te vinden.)

De leus is voortaan: SHOPPEN DOE IK VOOR MIKONDO Vergeet het niet meer en gebruik de app!
https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=3292&cn=NL&ln=nlPapy toont een exemplaar van een toets (de hele school heeft een paar keer per jaar toetsweken)

24 januari 2023 - Berichten van het Mikondo-front.

Pffff ... We hebben het financieel gehaald, 2022. In December zijn in sommige kerken in het land weer voor MIKONDO acties en collectes gehouden. Gelukkig betekent dat flinke steun. Voor de leermiddelen, het onderhoud, de reparaties, enz.

Op twee fronten is het nu, begin 2023, zeer nijpend: de dagelijkse maaltijd voor de leerkrachten die anders flauwvallen van voedselgebrek. Reken op € 350 per maand. En de kosten voor de Middelbare school. Reken op € 450 per maand. Deze posten kunnen we vanaf nu niet meer ondersteunen, als er geen reactie komt op onze Oproep. (Het staat er zo droogjes, maar, beste lezer, neem even de tijd om het u voor te stellen! En beter nog: doe iets, alleen of samen met anderen.)
Schoolreisje La Tulipe 16 december 2022

Op allerlei manieren krijgen we wekelijks of vaker uit Kinshasa te horen en te zien hoe het daar gaat Op Internet aardige informatie over het dagelijks leven en de politiek. Dezelfde onderwerpen als hier: oorlog en geweld in het Oosten, enorme stijging van kosten, maar ook schaarste van dagelijkse voedingsmiddelen. En hoe de materialen voor onderhoud en herstel van de gebouwen (net als bij ons) peperduur zijn geworden. En of de a.s. verkiezingen iets zullen veranderen.

In gesprek met onze vrienden van Projets Mikondo gaat het daar niet over, tenzij ik er speciaal naar vraag. Geen klagen. Wel wat er (bijna) voltooid is van het programma, en wat wel of niet volgens plan verloopt en hoe dan, en wat er op het programma staat van de lessen op de Middelbare school, de Lagere school de Kleuterschool. Hoeveel lesboekjes ze nu pas weer gedrukt hebben. De nieuwe lichting van de Naaischool en hun lesprogramma.

Ik word ook nu en dan per video-bellen een half uurtje of meer rondgeleid in de klassen nu Papy weer ter plekke is (Zijn terugkeer uit Parijs waar hij de Kerst had gevierd met zijn gezin was 10 dagen vertraagd, wegens zijn Covid test!) Hij laat mij meedoen met gesprekjes met de docenten en met leerlingen van La Tulipe. Hij ondervraagt ze (in het Frans uiteraard) over de les, en sinds wanneer op deze school, enz. En ze krijgen applaus als ze hun verlegenheid overwinnen en netjes of zelfs uitgebreid antwoord geven in het Frans. Applaus volgt dan van de hele klas. En over en weer zwaaien natuurlijk! De klassen van de Lagere school zitten bomvol, en de Brugklassen ook. Maar op de Middelbare school zijn het per les tussen de 30 en 40, zie ik. (Staat op het bord voor als er een inspecteur komt) Hoe voller het is, hoe harder je je best moet doen om te slagen, natuurlijk, hoor ik Papy tegen een volle klas zeggen. Doe maar heel goed je best! - Op de Naaischool gaat het om meiden die al heel snel vrijuit babbelen en laten zien wat ze leren en maken.

Het is dus wondermooi dat we het eind van het jaar financieel hebben gehaald. Want zonder onze hulp geen school voor deze leerlingen. Het is met hulp van Vrienden van Mikondo dat voor alle kosten wordt gezorgd. Geen lokale overheidssteun. Geen andere potjes of steun van buitenlandse bronnen. Puur onze betrokkenheid bij het lot van de kinderen in de wijk Mikondo die anders geen kans op onderwijs hebben!

10 januari 2023 - na de Kerstvakantie Doneren kan hier

Vanmorgen weer een verrassing: whatsapp belt: - Papy aan de lijn, op school.

Ik zie en hoor de kleuterjuf en haar kuddetje bedremmelde kleuters. Ze drijft ze net een lokaal uit, naar de binnenplaats. (Waarom zaten ze niet in de kleuterschool??? - zie onderaan)

De opname zwenkt heel even naar een plek onder de dakrand. Zo'n gebaar zonder woorden. dat betekent: we denken aan hem, hij is erbij, onze stichter Epiphane Kaluba, met zijn portret op de muur boven de klassen!

En dan zwenkt het beeld weer naar de kleuters. Je kan goed zien dat het vandaag een nieuw begin is. De meisjes zijn prachtig gekapt: kunstig vlechtwerk, soms met kleurige kraaltjes erin. De jongetjes met keurig gladgeschoren koppies. En allemaal in die kleding van school: wit bloesje, helderblauw rokje of korte broek en op de borst een groot logo van de naam van de school.

En dan te bedenken dat zonder de hulp van onze achterban deze kindjes helemaal niet op een school zouden zitten! Dat ze "dom" zouden blijven. Niet zouden leren wat voor of achter is, wat groot en klein is, wat rond en vierkant is. Dus niet meetellen. Ook geen woord Frans leren, wat toch de voertaal is buiten het kleine kringetje van huis en buren.

En daar zie ik die lieve juf, nee, ik moet zeggen, daar zijn de lieve juffen, want het zijn er twee. Hoe heet de Madame (bedoeld wordt: die op het telefoonscherm)? MADAME MIEKE klinkt het keihard uit één mond. En dan is het zwaaien en roepen geblazen naar elkaar, en ik vergeet dat er zo'n 10 uur reizen in een vliegtuig tussen ons zit.


31 december 2021 (Kleuterjuf) - Plein de bonnes choses - heel veel goeds gewenst

Ik voel weer grote bewondering voor deze prachtige mensen die de kleuters op weg helpen. En hun collega's die klassen vol jongens en meisjes van de lagere school en straks na de middag die van de middelbare school opleiden. En dan ook vaak nog avondonderwijs geven voor volwassenen die dat nodig hebben.

En bewondering voor de schoolleiding! En de projectleiding van Projets Mikondo!

Op 31 december kregen we foto's en videofilmpjes. Opnamen met groeten en dank. Ontroering voel ik elke keer als ik ze bekijk. 't Geeft niet dat de kwaliteit niet zo best is. We zijn verbonden!


31 december 2022 - medewerkers halen de Kerstgift op voor hun gezinnen.

De dank was voor de Kerstgift die ze net in ontvangst hadden genomen. Boodschappen voor het uitgestelde Kerstmaal. (Uitgestelde, waarom??? Zie onderaan). En de groeten voor het Nieuwe Jaar. "Het is van september tot nu toe goed gegaan, zonder ernstige voorvallen", zei de Prefect. "En daar zijn we dankbaar voor, want het is niet makkelijk, het is mensenwerk", zei hij. En hij wenste ons veel goeds voor het Nieuwe Jaar. Dat het in 2023 ook goed moge gaan, "want het is niet makkelijk, met zo'n groot aantal mensen".

Ik zoek zijn filmpje van vorig jaar december nog eens op. Wat een verschil! Zo stralend was hij toen, en nu. zo ernstig. Hij torst een last, al die kinderen, medewerkers, ouders met wie hij contact heeft bij problemen...

Dit zegt me nog veel meer dan cijfers en getallen van rapporten van Unicef e.d. Ik hoor het. Het wordt niet benoemd, want dat doe je niet, daar. Maar je kan wel zeggen dat het niet makkelijk is. En dat doet de Prefect maar liefst twee keer binnen een minuut!

En ik heb wel gezien op foto's dat er voor de boodschappen voor het Kerstmaal in de families van de werkers in La Tulipe dingen ontbreken die er vorig jaar wel waren. Dingen die je nodig hebt voor de gebruikelijke bereiding. Want spijsolie is niet meer te krijgen. Het is er al maanden niet meer. En blikjes tomatenpuree ook niet. Uien ook niet.

Nu we het toch over eten hebben: afgelopen jaar is er een fantastische reactie gekomen uit onze achterban toen ik ergens vertelde hoe de leraren voor de klas soms flauwvielen van de honger. Letterlijk. En dat we daarom wilden bijdragen aan een schoolmaaltijd op elke lesdag voor alle onderwijzers. Een bevriend echtpaar liet ons toen weten een jaar lang elke maand € 300 te doneren voor dat doel. En dat is gebeurd.

Dat is nu toch zo'n prachtig iets! Zo kon de Maman in de keuken aan de slag. Elke dag een voedzame maaltijd. Ik kreeg zelfs een kiekje waarop je collega's ziet zitten aan een tafeltje voor vier. Ze zitten met volle aandacht een heerlijke warme hap te eten. "Nu kan ik er weer volop tegenaan", zei een Meester.


Koken voor de voedzame maaltijd voor de leraren

Nu zijn we benieuwd of er ook mensen zijn die dit stokje willen overnemen. De kosten zijn inmiddels flink gestegen, net als hier bij ons, maar wat zou het mooi zijn als er een of meer van onze Vrienden van Mikondo dit zouden gaan ondersteunen. Bel of mail ons even voor deze of andere informatie. Mieke 0521381925 of Dewes 0570621390.

P.S. Waarom waren de kleuters verdreven uit de Maternelle? En lukte het niet om de Kerstgift op de geplande datum uit te reiken? Hierom: De grote zaal van de kleuterschool was gevorderd en allerlei activiteiten, ook de diploma-uitreiking van de Naaischool, vinden normaal daar plaats.

Al voor 24 december is er daar een bureau gevestigd voor inschrijving in het kiesregister. Ook vandaag nog weer. Ik zag een van de leraren die erbij ingeschakeld is, en zag ook de mensen rijen dik tot ver buiten de poort wachtend op hun beurt om zich in te schrijven. (Let op je telefoon! hoorde ik Papy roepen naar X, Tja. Wat er zoals binnenkomt in de school aan vreemde mensen is niet meer te controleren!)


Trotse bezitter van een kieskaart na inschrijving in het kiesregister, dec. 2022

De verkiezingen voor president en parlement, provincie en gemeenten zijn gepland voor 20 december 2023. Hoe dat toegaat met die inschrijving kon ik zien op een filmpje van een van mijn vrienden die in de politiek zit en zich dus uitgebreid laat filmen bij deze "daad van goed burgerschap". De kieskaart die je dan krijgt is ook waardevol als identiteitskaart, vandaar dat er grote belangstelling voor is. De vorige waren in 2019 al op en konden wegens de kosten niet meer gedupliceerd worden. - Als we ooit ergens in onze pers lezen over deze gigantische operatie van 50 miljoen stemgerechtigden, dan is het over problemen met de kits die voor een deel niet op tijd (24 december) ter plekke zijn aangekomen. (Toch weer die kolonialistische blik waarmee we kijken naar Afrika?)


direct doneren kan via Geef.nl
(u betaalt dan wel administratiekosten)

NAAR BOVEN


Blog van Mieke van juli tot december 2022


bijgewerkt 18 mei 2023
giro