BLOG 20 mei 2024 Supporters Doneren kan hier

Ik doe mijn computer open en lees dit: En soms zit geluk in de rechterbenedenhoek van je YouTube video: daar zit een functie die niet iedereen kent maar die je wel extra volgers kan brengen.

ZUCHT. Omdat me dat boeit en ik die tips wel zou willen oppakken. Maar al zoveel andere dingen te doen heb.

Wat zou het toch geweldig zijn als we bij onze club nu eens iemand hadden die dat zou willen oppakken: onze Mikondo op de moderne media meer bekendheid te geven! Zo leuk om te doen, want er gebeurt zoveel! En zo hard nodig, om meer mensen ervan te laten meegenieten. Maar waar vinden we iemand die daar aardigheid in heeft en dat met ons voor Mikondo wil doen?

Volgers laten zien wat er allemaal gebeurt. Over de school met die 1200 leerlingen, de lessen, de activiteiten, de mode-opleiding, de praktijkopleidingen, enz. enz. En ook de acties van supporters in Nederland.

Nou ja, misschien dat deze zucht iemand op een idee brengt en tot actie aanmoedigt. Dan krijgen we hopelijk een aantal appjes of mailtjes om eens even erover te praten. Naar Dewes of Mieke of Alice of Harry. (Zie onder)

Nu zijn we bijvoorbeeld naarstig op zoek naar € 3.000 voor een onderdeel van de schooluniformen. Als die nu worden besteld, worden ze nog op tijd voor het nieuwe schooljaar bezorgd. Is er een goede vriend van Mikondo die dit leest en ons een eind op weg helpt? Reserves hebben we nu niet ervoor namelijk.

WIE O WIE?

Iets anders nu. Hoe het gaat op het terrein POLE DES METIERS.

De laatste Blog is van April. Die ging toen over dat terrein dat in gebruik werd genomen, eerst voor de Naaischool.

Nu, nog geen 2 maanden later, is er met vereende krachten gezorgd voor financiering van de afbouw van dat gebouw waar inmiddels de lessen worden voortgezet, onder dak! Dank aan de bijzondere medewerking van enkele bevriende Fondsen die het onderste uit de kan hebben gehaald om snel te helpen met de laatste loodjes!

Het is zo mooi om dankzij foto's en verslagen te zien en te horen hoe tientallen jonge mensen elke dag enorme inspanningen leveren om het gebouw en het terrein op een goed doordachte manier te beveiligen!

En dat in de regentijd, als soms onbeschrijflijke watermassa's alles op hun weg naar het laagste punt zomaar zouden wegspoelen. Als niet ...

Als niet al voorzien was dat daar verdedigingswerken voor nodig zouden zijn. Diepe funderingen, rondom flink ophogen met zand en dat weer beschermen via goed gefundeerde "dijken". En het werkt!

Maandag begint voor de leerlingen van de 6e klas het landelijk examen TENAFEB.

Over een paar weken zal ANNICA uit Steenwijk namens ons allen in MIKONDO de banden kunnen versterken!

Ondertussen wordt er hier en ginds keihard gewerkt aan het prachtige project dat voor vele duizenden gezinnen een uitkomst biedt voor scholing en toegang tot werk.


Overleg Nederland - Mikondo 28 mei 2024

Noot voor supportvragen:

Appen naar Harry 0630756041 - en/of Mieke 0624866869

Of bellen naar Dewes 0570-621390

BLOG 8 april 2024 POLE DES METIERS Doneren kan hier

Alweer ruim een maand geleden dat ik terug ben uit Mikondo, maar het is net alsof ik nog niet hier geland ben. Dat komt natuurlijk doordat ik elke dag zie en hoor hoe het eraan toegaat op he nieuwe terrein van Projets Mikondo. Bijna elke dag; via beeldbellen.

Dat nieuwe terrein is geknipt voor de plannen die al lang bestonden. Voor begeleiding naar werk voor de jonge drop-outs van Mikondo.

In de afgelopen jaren heeft Projets Mikondo veel ervaring opgedaan met het begeleiden naar werk van jongens die handig zijn op het praktische vlak. Die tak van Projets Mikondo kreeg de naam ARAMBE, wat betekent: we doen het samen, met elkaar. En voor de kwetsbare meiden is er MUASI MOSALA (Meisjes die van werken houden). In een paar jaar tijds al een groot succes als opleiding naar het mooie vak van coupeuse, waar veel werk in is.

De plannen die al lang bestonden draaiden om de grote wens: meer ruimte te hebben voor vakopleidingen die nu nog her en der op kleine plekken worden uitgevoerd. De autoreparaties, de meubels, de ijzeren deuren, de kleding.Met meer ruimte en dan ook samen op een en dezelfde plek geconcentreerd, dan .. Ja dan, zouden ze ook ontwikkeld kunnen worden tot echte werkplaatsen waar je de producten kon bekijken en bestellen of kopen. Kortom: productie! En dus op den duur zelfvoorzienend!

En zomaar ineens kwam er medio 2023 een supermooie kans om een zeer geschikt onbebouwd terrein te kopen in een rustige buurt voor een zacht prijsje. En werden we geholpen, eind 2023, om een begin te maken. Hoera! Projets Mikondo was al eigenaar van de school La Tulipe en is dat nu ook van Pôle des Métiers! En gaat snel ontwikkelen.

Dat kwam heel goed van pas, want de Naaischool moest echt weg van de gehuurde locatie aan de Hoofdstraat. Eind februari zag je de meiden zodoende voor het eerst in optocht naar de nieuwe plek.

Nog wel even behelpen, want de lessen worden nu nog bij goed weer in de buitenlucht gegeven. In de schaduw van bomen of een provisorisch dak. Ik zie hoe enorm geconcentreerd er wordt gemeten, geknipt, genaaid. Ieder aan een tafeltje, met een naaimachine, niemand zit te wachten of te niksen. Geen oog voor wat er omheen gebeurt. Geen tijd te verliezen! Ze kijken niet op of om, ook niet als het pauze is voor de mannen op de bouw voor een stevige maaltijd. Doorwerken!

Een echt passend gebouw voor de Naaischool kost tijd en geld. Daarom wordt nu eerst een bescheiden kaal lokaal in orde gemaakt om zeker te zijn van een onderdak. Maar dat wel duurzaam is en het voor van allerlei andere doelen bruikbaar is, ook later. Degelijkheid en snelheid. Gaat dat samen? Ja, maar gewoon klein beginnen! En hard doorwerken!

De buurt knapt enorm op van al die bedrijvigheid! Er leek er wel nooit iets te gebeuren, maar kijk nu eens! Zeker wel 25 of 30 jonge mannen in vier of vijf ploegen onvermoeibaar aan het sjouwen, metselen, vervoeren van kiezels, zand, water, aan het zagen en timmeren, verplaatsen, beton maken en storten, stukadoren, enz. enz. De aanvoerlijnen voel ik haast nog in mijn botten, door de autoritjes, tussen de school La Tulipe en de nieuwe locatie (te voet 20 minuten). Opgevouwen achterin een auto die in Nederland alleen nog waarde voor de schroothoop zou hebben, werd ik snel vervoerd. Over wegen en weggetjes die niet zouden misstaan als bergpaden in de Jura. Bonkebonkebonke. - "Ja, die weg gaan we nog een beetje fatsoeneren, maar eerst deze ruimte klaar, zodat de Naaischool naar binnen kan", zei Papy.

Eind Maart zien we een serie foto's op Facebook Muasi Mosala over een stage van 4 weken die plechtig afgerond wordt door Papy en Christian en Matungulu en de dames die een certificaat krijgen. - Welja, dat kon er dus ook best wel bij. Ik sta weer eens paf... Stagiaires 4 weken op dit bouwterrein? Van drie naburige scholen? Papy is geroerd om de complimenten die hij kreeg van die scholen over de hoge kwaliteit van de stage!

 

Zoek het op bij Facebook of Google en je ziet dat het in Frankrijk een ingeburgerd begrip is. Maar hoe heet dat dan in Nederland? Nog eens opzoeken.Ik zie dat het synoniem is van Leercentrum (Centre d'apprentissage). Het kan ook een Centrum zijn waar allerlei ambachten worden uitgeoefend. Dus ook met exposities. Je kan erheen om te gaan kijken wat er gemaakt wordt en dingen laten maken. Dus ook productiecentrum? Hoe dan ook: Ruimte voor het leren en maken en ook verkopen.

Zo zal het nu ook gauw gaan met ARAMBE alsook MUASI MOSALA. Ruimte voor Leer-Werk Projecten waardoor ook de jongens van Mikondo op weg naar goed betaald vakwerk begeleid kunnen worden. RUIMTE. Op eigen grond. Verdere ontwikkeling volgt.

Een mooie naam voor ons volgende project: Geef ze de Ruimte Voor Korte Praktische vakopleidingen - Help de kansarme jeugd uit hun achterstandspositie (Mikondo, DRCONGO)

BLOG 11 februari 2024 Mooie vragen Doneren kan hier

Een tijdje terug hoorde ik op On Being een gesprek over Beautiful questions. Mooie vragen. Dat zijn vragen die je uitnodigen om iets meer te vertellen over jezelf.
Daar dacht ik aan van de week, toen mij de vraag gesteld werd: Waarom zorgen die mensen niet voor zichzelf?
" Die mensen " - daarmee doelde deze man op de mensen in Mikondo waar wij mee samenwerken om te zorgen voor onderwijs voor hun kinderen.
Ik was even perplex. Het is voor mij zo vanzelfsprekend geworden al die jaren, dat ik daar eigenlijk nooit meer over nadenk.
Maar nee dat is ook weer niet waar, want ik realiseer me toch regelmatig wat een impact het heeft dat wij ons zo uitsloven om hen te helpen.
"Het verschil dat jullie maken is zo groot, dat kan je niet eens beseffen." Je hoort het zeggen en knikt. Oh ja? Tja, dat geeft te denken.
Want de situatie van die mensen die in zo diepe armoede leven.... dat kan je je gewoon niet voorstellen. Wat dat betekent. Ook al zie je dat de huisvesting slecht is, dat de mensen nauwelijks genoeg hebben voor hun kinderen om te eten, de zware onveiligheid, de zorgen om het minimale te kunnen doen voor de kinderen... dat besef je gewoon niet. En wat je niet kan zien, maar wat de harde werkelijkheid is: er is geen toegang voor hen tot onderwijs. Dat is de werkelijkheid. Ze kunnen hun kinderen niet ergens op school krijgen. Om de kosten!

Maar dat besef ik niet ten volle. Wat dat betekent voor ouders. En dus besef ik ook niet hoe groot de verbeteringen zijn die ze met onze hulp realiseren. Blijvende verbeteringen door goed onderwijs en goede begeleiding naar werk.
Stel je eens voor, al die mensenkinderen in al die jaren, die anders aan lager wal waren geraakt omdat ze van niemand hulp kregen om te ontwikkelen.

Dat zou toch eeuwig zonde zijn als we hun hulpvraag zouden negeren?

Wat wel heel goed te zien is voor mij: de metamorfose van de accommodatie voor de leerlingen en onderwijzers van La Tulipe. Er is met al die hulp van onze achterban nu een leeromgeving waar je je niet voor hoeft te schamen.
We moeten maar eens die metamorfose beschrijven en tonen.
Maar het is lastig om tijd voor zo'n verslaglegging te nemen.
De urgenties waar we geld voor zoeken krijgen vaak voorrang. Zoals het tekort aan schoolbanken. 
Zoals het grote tekort aan materialen voor de praktijklessen.
Nu hebben we net gelukkig van 2 kanten een bijdrage voor laptops gekregen. Dat werd hoog tijd. Maar wel sneu dat voor een lesuur informatica een hele klas werkt op 6 laptops....
Dus weer verder hulp zoeken daarvoor!
En zo meer.

Zo buffelen we door en de vele echte supporters van onze achterban ook! Want we maken een groot verschil!

Blog van Mieke van januari tot mei 2023
Blog van Mieke van juni tot december 2023


bijgewerkt 20 mei 2024
giro