BLOG 21 febr, Doneren kan hier

HET GELD LIGT OP STRAAT (en bij Bol.com ook)
Zou zoiets nog wel eens gedaan worden, vraag ik me af. In mijn kindertijd was dat een leuk spelletje: een portemonnee of geldstuk aan een vrijwel onzichtbare draad op de stoep leggen als niemand keek. Dan daarna vanuit een schuilplaats loeren of er iemand aan kwam en of die ernaar zou grijpen.. En wij dan snel en hard aan die draad trekken zodat het voorwerp verdween onder een heg. Haha, wat keken mensen dan op hun neus! Want vrijwel iedereen greep ernaar!


Keihard werken! Papy c.s. leggen de straat voor de school open

Het gekke is, dat voor MIKONDO het geld echt voor het oprapen ligt, maar er zou veel meer "opgeraapt" kunnen worden! Niet in Mikondo, zoals je zou denken bij deze foto. Nee, met SPONSORKLIKS, bedoel ik natuurlijk. Het is beslist een betrouwbare methode en sommige van onze mensen gebruiken die gelukkig regelmatig. SHOP en je DONEERT automatisch een mooi percentage aan MIKONDO.

Ik was jarig en kreeg diverse verrassingen, zoals Brievenbusbloemen via Greetz. Witte rozen, 19 dagen vers garantie. 10% korting voor Mikondo? Niet gebruikt! Zonde van dat weggegooide geld, dacht ik spijtig.

Wat kan je al niet Online Shoppen! Vakantie ? Ver weg of dichtbij: een paar dagen naar Center Parcs? Als je SHOPT voor MIKONDO gaat er automatisch 2% commissie naar Mikondo. Bij Booking.com een accommodatie bestellen... en dan via Mikondo geklikt, dan zorgt dat voor 3%-4% commissie naar Mikondo. Lekker makkelijk eten en drinken laten thuisbezorgen? Commissie 4% bij Thuisbezorgd! Enfin, heel veel keus in webwinkels!

Ik hoop maar dat wie dit leest er vanaf nu even aan denkt: Online SHOPPEN? Dan gratis doneren voor Mikondo via SPONSORKLIKS. En wat zullen we dat dan weer goed gebruiken! Leermiddelen voor de school! Zoals Papy laat zien: toetsen en lessen, gemaakt en geprint op school, bij gebrek aan boeken (die zijn te duur en zelfs heel moeilijk te vinden.)

De leus is voortaan: SHOPPEN DOE IK VOOR MIKONDO Vergeet het niet meer en gebruik de app!
https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=3292&cn=NL&ln=nlPapy toont een exemplaar van een toets (de hele school heeft een paar keer per jaar toetsweken)

24 januari 2023 - Berichten van het Mikondo-front.

Pffff ... We hebben het financieel gehaald, 2022. In December zijn in sommige kerken in het land weer voor MIKONDO acties en collectes gehouden. Gelukkig betekent dat flinke steun. Voor de leermiddelen, het onderhoud, de reparaties, enz.

Op twee fronten is het nu, begin 2023, zeer nijpend: de dagelijkse maaltijd voor de leerkrachten die anders flauwvallen van voedselgebrek. Reken op € 350 per maand. En de kosten voor de Middelbare school. Reken op € 450 per maand. Deze posten kunnen we vanaf nu niet meer ondersteunen, als er geen reactie komt op onze Oproep. (Het staat er zo droogjes, maar, beste lezer, neem even de tijd om het u voor te stellen! En beter nog: doe iets, alleen of samen met anderen.) Doneren kan hier
Schoolreisje La Tulipe 16 december 2022

Op allerlei manieren krijgen we wekelijks of vaker uit Kinshasa te horen en te zien hoe het daar gaat Op Internet aardige informatie over het dagelijks leven en de politiek. Dezelfde onderwerpen als hier: oorlog en geweld in het Oosten, enorme stijging van kosten, maar ook schaarste van dagelijkse voedingsmiddelen. En hoe de materialen voor onderhoud en herstel van de gebouwen (net als bij ons) peperduur zijn geworden. En of de a.s. verkiezingen iets zullen veranderen.

In gesprek met onze vrienden van Projets Mikondo gaat het daar niet over, tenzij ik er speciaal naar vraag. Geen klagen. Wel wat er (bijna) voltooid is van het programma, en wat wel of niet volgens plan verloopt en hoe dan, en wat er op het programma staat van de lessen op de Middelbare school, de Lagere school de Kleuterschool. Hoeveel lesboekjes ze nu pas weer gedrukt hebben. De nieuwe lichting van de Naaischool en hun lesprogramma.

Ik word ook nu en dan per video-bellen een half uurtje of meer rondgeleid in de klassen nu Papy weer ter plekke is (Zijn terugkeer uit Parijs waar hij de Kerst had gevierd met zijn gezin was 10 dagen vertraagd, wegens zijn Covid test!) Hij laat mij meedoen met gesprekjes met de docenten en met leerlingen van La Tulipe. Hij ondervraagt ze (in het Frans uiteraard) over de les, en sinds wanneer op deze school, enz. En ze krijgen applaus als ze hun verlegenheid overwinnen en netjes of zelfs uitgebreid antwoord geven in het Frans. Applaus volgt dan van de hele klas. En over en weer zwaaien natuurlijk! De klassen van de Lagere school zitten bomvol, en de Brugklassen ook. Maar op de Middelbare school zijn het per les tussen de 30 en 40, zie ik. (Staat op het bord voor als er een inspecteur komt) Hoe voller het is, hoe harder je je best moet doen om te slagen, natuurlijk, hoor ik Papy tegen een volle klas zeggen. Doe maar heel goed je best! - Op de Naaischool gaat het om meiden die al heel snel vrijuit babbelen en laten zien wat ze leren en maken.

Het is dus wondermooi dat we het eind van het jaar financieel hebben gehaald. Want zonder onze hulp geen school voor deze leerlingen. Het is met hulp van Vrienden van Mikondo dat voor alle kosten wordt gezorgd. Geen lokale overheidssteun. Geen andere potjes of steun van buitenlandse bronnen. Puur onze betrokkenheid bij het lot van de kinderen in de wijk Mikondo die anders geen kans op onderwijs hebben!

10 januari 2023 - na de Kerstvakantie Doneren kan hier

Vanmorgen weer een verrassing: whatsapp belt: - Papy aan de lijn, op school.

Ik zie en hoor de kleuterjuf en haar kuddetje bedremmelde kleuters. Ze drijft ze net een lokaal uit, naar de binnenplaats. (Waarom zaten ze niet in de kleuterschool??? - zie onderaan)

De opname zwenkt heel even naar een plek onder de dakrand. Zo'n gebaar zonder woorden. dat betekent: we denken aan hem, hij is erbij, onze stichter Epiphane Kaluba, met zijn portret op de muur boven de klassen!

En dan zwenkt het beeld weer naar de kleuters. Je kan goed zien dat het vandaag een nieuw begin is. De meisjes zijn prachtig gekapt: kunstig vlechtwerk, soms met kleurige kraaltjes erin. De jongetjes met keurig gladgeschoren koppies. En allemaal in die kleding van school: wit bloesje, helderblauw rokje of korte broek en op de borst een groot logo van de naam van de school.

En dan te bedenken dat zonder de hulp van onze achterban deze kindjes helemaal niet op een school zouden zitten! Dat ze "dom" zouden blijven. Niet zouden leren wat voor of achter is, wat groot en klein is, wat rond en vierkant is. Dus niet meetellen. Ook geen woord Frans leren, wat toch de voertaal is buiten het kleine kringetje van huis en buren.

En daar zie ik die lieve juf, nee, ik moet zeggen, daar zijn de lieve juffen, want het zijn er twee. Hoe heet de Madame (bedoeld wordt: die op het telefoonscherm)? MADAME MIEKE klinkt het keihard uit één mond. En dan is het zwaaien en roepen geblazen naar elkaar, en ik vergeet dat er zo'n 10 uur reizen in een vliegtuig tussen ons zit.


31 december 2021 (Kleuterjuf) - Plein de bonnes choses - heel veel goeds gewenst

Ik voel weer grote bewondering voor deze prachtige mensen die de kleuters op weg helpen. En hun collega's die klassen vol jongens en meisjes van de lagere school en straks na de middag die van de middelbare school opleiden. En dan ook vaak nog avondonderwijs geven voor volwassenen die dat nodig hebben.

En bewondering voor de schoolleiding! En de projectleiding van Projets Mikondo!

Op 31 december kregen we foto's en videofilmpjes. Opnamen met groeten en dank. Ontroering voel ik elke keer als ik ze bekijk. 't Geeft niet dat de kwaliteit niet zo best is. We zijn verbonden!


31 december 2022 - medewerkers halen de Kerstgift op voor hun gezinnen.

De dank was voor de Kerstgift die ze net in ontvangst hadden genomen. Boodschappen voor het uitgestelde Kerstmaal. (Uitgestelde, waarom??? Zie onderaan). En de groeten voor het Nieuwe Jaar. "Het is van september tot nu toe goed gegaan, zonder ernstige voorvallen", zei de Prefect. "En daar zijn we dankbaar voor, want het is niet makkelijk, het is mensenwerk", zei hij. En hij wenste ons veel goeds voor het Nieuwe Jaar. Dat het in 2023 ook goed moge gaan, "want het is niet makkelijk, met zo'n groot aantal mensen".

Ik zoek zijn filmpje van vorig jaar december nog eens op. Wat een verschil! Zo stralend was hij toen, en nu. zo ernstig. Hij torst een last, al die kinderen, medewerkers, ouders met wie hij contact heeft bij problemen...

Dit zegt me nog veel meer dan cijfers en getallen van rapporten van Unicef e.d. Ik hoor het. Het wordt niet benoemd, want dat doe je niet, daar. Maar je kan wel zeggen dat het niet makkelijk is. En dat doet de Prefect maar liefst twee keer binnen een minuut!

En ik heb wel gezien op foto's dat er voor de boodschappen voor het Kerstmaal in de families van de werkers in La Tulipe dingen ontbreken die er vorig jaar wel waren. Dingen die je nodig hebt voor de gebruikelijke bereiding. Want spijsolie is niet meer te krijgen. Het is er al maanden niet meer. En blikjes tomatenpuree ook niet. Uien ook niet.

Nu we het toch over eten hebben: afgelopen jaar is er een fantastische reactie gekomen uit onze achterban toen ik ergens vertelde hoe de leraren voor de klas soms flauwvielen van de honger. Letterlijk. En dat we daarom wilden bijdragen aan een schoolmaaltijd op elke lesdag voor alle onderwijzers. Een bevriend echtpaar liet ons toen weten een jaar lang elke maand € 300 te doneren voor dat doel. En dat is gebeurd.

Dat is nu toch zo'n prachtig iets! Zo kon de Maman in de keuken aan de slag. Elke dag een voedzame maaltijd. Ik kreeg zelfs een kiekje waarop je collega's ziet zitten aan een tafeltje voor vier. Ze zitten met volle aandacht een heerlijke warme hap te eten. "Nu kan ik er weer volop tegenaan", zei een Meester.


Koken voor de voedzame maaltijd voor de leraren

Nu zijn we benieuwd of er ook mensen zijn die dit stokje willen overnemen. De kosten zijn inmiddels flink gestegen, net als hier bij ons, maar wat zou het mooi zijn als er een of meer van onze Vrienden van Mikondo dit zouden gaan ondersteunen. Bel of mail ons even voor deze of andere informatie. Mieke 0521381925 of Dewes 0570621390.

P.S. Waarom waren de kleuters verdreven uit de Maternelle? En lukte het niet om de Kerstgift op de geplande datum uit te reiken? Hierom: De grote zaal van de kleuterschool was gevorderd en allerlei activiteiten, ook de diploma-uitreiking van de Naaischool, vinden normaal daar plaats.

Al voor 24 december is er daar een bureau gevestigd voor inschrijving in het kiesregister. Ook vandaag nog weer. Ik zag een van de leraren die erbij ingeschakeld is, en zag ook de mensen rijen dik tot ver buiten de poort wachtend op hun beurt om zich in te schrijven. (Let op je telefoon! hoorde ik Papy roepen naar X, Tja. Wat er zoals binnenkomt in de school aan vreemde mensen is niet meer te controleren!)


Trotse bezitter van een kieskaart na inschrijving in het kiesregister, dec. 2022

De verkiezingen voor president en parlement, provincie en gemeenten zijn gepland voor 20 december 2023. Hoe dat toegaat met die inschrijving kon ik zien op een filmpje van een van mijn vrienden die in de politiek zit en zich dus uitgebreid laat filmen bij deze "daad van goed burgerschap". De kieskaart die je dan krijgt is ook waardevol als identiteitskaart, vandaar dat er grote belangstelling voor is. De vorige waren in 2019 al op en konden wegens de kosten niet meer gedupliceerd worden. - Als we ooit ergens in onze pers lezen over deze gigantische operatie van 50 miljoen stemgerechtigden, dan is het over problemen met de kits die voor een deel niet op tijd (24 december) ter plekke zijn aangekomen. (Toch weer die kolonialistische blik waarmee we kijken naar Afrika?)


direct doneren kan via Geef.nl
(u betaalt dan wel administratiekosten)

NAAR BOVEN


Blog van Mieke van juli tot december 2022


bijgewerkt 22 februari 2023
giro