BLOG 11 februari 2024 Mooie vragen Doneren kan hier

Een tijdje terug hoorde ik op On Being een gesprek over Beautiful questions. Mooie vragen. Dat zijn vragen die je uitnodigen om iets meer te vertellen over jezelf.
Daar dacht ik aan van de week, toen mij de vraag gesteld werd: Waarom zorgen die mensen niet voor zichzelf?
" Die mensen " - daarmee doelde deze man op de mensen in Mikondo waar wij mee samenwerken om te zorgen voor onderwijs voor hun kinderen.
Ik was even perplex. Het is voor mij zo vanzelfsprekend geworden al die jaren, dat ik daar eigenlijk nooit meer over nadenk.
Maar nee dat is ook weer niet waar, want ik realiseer me toch regelmatig wat een impact het heeft dat wij ons zo uitsloven om hen te helpen.
"Het verschil dat jullie maken is zo groot, dat kan je niet eens beseffen." Je hoort het zeggen en knikt. Oh ja? Tja, dat geeft te denken.
Want de situatie van die mensen die in zo diepe armoede leven.... dat kan je je gewoon niet voorstellen. Wat dat betekent. Ook al zie je dat de huisvesting slecht is, dat de mensen nauwelijks genoeg hebben voor hun kinderen om te eten, de zware onveiligheid, de zorgen om het minimale te kunnen doen voor de kinderen... dat besef je gewoon niet. En wat je niet kan zien, maar wat de harde werkelijkheid is: er is geen toegang voor hen tot onderwijs. Dat is de werkelijkheid. Ze kunnen hun kinderen niet ergens op school krijgen. Om de kosten!

Maar dat besef ik niet ten volle. Wat dat betekent voor ouders. En dus besef ik ook niet hoe groot de verbeteringen zijn die ze met onze hulp realiseren. Blijvende verbeteringen door goed onderwijs en goede begeleiding naar werk.
Stel je eens voor, al die mensenkinderen in al die jaren, die anders aan lager wal waren geraakt omdat ze van niemand hulp kregen om te ontwikkelen.

Dat zou toch eeuwig zonde zijn als we hun hulpvraag zouden negeren?

Wat wel heel goed te zien is voor mij: de metamorfose van de accommodatie voor de leerlingen en onderwijzers van La Tulipe. Er is met al die hulp van onze achterban nu een leeromgeving waar je je niet voor hoeft te schamen.
We moeten maar eens die metamorfose beschrijven en tonen.
Maar het is lastig om tijd voor zo'n verslaglegging te nemen.
De urgenties waar we geld voor zoeken krijgen vaak voorrang. Zoals het tekort aan schoolbanken. 
Zoals het grote tekort aan materialen voor de praktijklessen.
Nu hebben we net gelukkig van 2 kanten een bijdrage voor laptops gekregen. Dat werd hoog tijd. Maar wel sneu dat voor een lesuur informatica een hele klas werkt op 6 laptops....
Dus weer verder hulp zoeken daarvoor!
En zo meer.

Zo buffelen we door en de vele echte supporters van onze achterban ook! Want we maken een groot verschil!

Blog van Mieke van januari tot mei 2023
Blog van Mieke van juni tot december 2023


bijgewerkt 12 februiari 2023
giro