BLOG 7 augustus 2023 Uitslagen Doneren kan hier


1 juli 2023 Op La Tulipe wordt de cursus afgesloten - de grote vakantie begint.

4 augustus- Zojuist heb ik met een appje aan Papy informatie gevraagd zodat ik dit artikeltje kan schrijven. Over de eindresultaten van de leerlingen van LA TULIPE. Want van de Naaischool heb ik die al: alle 76 geslaagd!

Onze gesprekken gaan in het Frans natuurlijk. Lingala beheers ik niet. Nooit mijn best voor gedaan. En toch schijnt het een heel makkelijke taal te zijn.
Maar in de school is Frans o.k. Het is zelfs voor iedereen verplicht om daar Frans te spreken. Ja, ook de kleuters al, die natuurlijk thuis Lingala horen en spreken. Toen ik er vorige keer op bezoek was, waren ze anderhalve maand op school. Deze keer ga ik op advies van Papy helemaal aan het begin van het schooljaar. Dan zie ik eens hoe dat allereerste begin voor ze verloopt.

12 uur 54 - Appje: hoeveel kandidaten en hoeveel geslaagden op de verschillende niveaus van de school? : Maternelle/ Primaire /Tenafep, secondaire/ Tenasop/ 6e Secondaire/-Bac. Si ce n'est pas complet, pas grave.
(Als het niet compleet is, ook niet erg)1 juni 2023 - Klaar voor vertrek naar TENAFEP (eindexamen Lagere School)

13 uur 01 - Belletje op whatsapp van Papy. - Hoe is het? Ben je aan het koken? Nee? - Nou, Ze zijn er hier druk mee bezig, je weet wel wat er allemaal moet worden ingevuld. Je krijgt de lijsten zodra ze klaar zijn.

Op de achtergrond hoor ik een schoenpoetser voorbijkomen. Papy praat door: En de examenresultaten zijn nog niet binnen.

Ach ja, dat is elk jaar zo laat. Dat komt van de overheid die er een onnaspeurlijk systeem voor heeft. Je neefje uit Oost-Congo kan zijn uitslag bijvoorbeeld al lang hebben, terwijl jij zelf in Kinshasa nog altijd in spanning zit. En als dan eindelijk de uitslag komt, is iedereen alweer met zijn gedachten bij heel andere zaken. Dat vind ik zo sneu voor de geslaagden! Wat een verschil toch weer met de Nederlandse situaties!

Terwijl we praten (eigenlijk ben ik weer vooral aan het woord) trekt iemand Papy aan zijn mouw met een vraag waar deze blijkbaar dadelijk het antwoord op moet geven. En achter hem in het gangetje naast de Naaischool zie ik 5 of 6 mannen staan die duidelijk op hem wachten.
Daar staat ons team, zegt hij tegen me. Ik zwaai en roep gedag en haak maar gauw af.

12 uur 57 - Op whatsapp krijg ik van enkele klassen de PALMARES (het rapportmateriaal) gekiekt. Wel een beetje schots en scheef, door de telefoon, omdat ik zo'n haast had. Later zal ik ze wel per PDF krijgen, maar op dit moment wil ik echt opschieten met een nieuwe publicatie op mijn Blog. Er zitten alweer een paar maanden tussen de laatste en nu.

Eerste afbeelding die ik zie: ik lees dat het gaat over klas 2, 2e groep, 60 leerlingen, 60 geslaagd voor de volgende klas.

Als ik deze woorden overlees, krijg ik een raar gevoel.
Dit is toch ongelooflijk!!
Hoe bestaat het!!

Tweede afbeelding :In klas 7A zaten 67 kinderen. Vier blijven zitten.

Volgende : Een 2e jaar Brugklas had 67 leerlingen, en 66 zijn er geslaagd,
Niemand gezakt!
Die ene dan? Die is blijkbaar niet aan het eind gekomen. Was dat misschien dat meisje dat is overleden aan hersenvliesontsteking?

Volgende: Klas 8 CTEB/A had 66 leerlingen, 64 tot het eind, waarvan 63 geslaagd. En 0 gezakt. Rara, daar moet nog wat worden uitgezocht zeker.

En natuurlijk bekruipt me dan een gevoel van: nou, dat zal wel opgepoetst zijn!

Maar tegelijk herinner ik me al onze gesprekken over de enorme inspanningen van de leiding en de onderwijzers om de kinderen nog meer van het onderwijs te laten profiteren - in plaats van je lesjes af te draaien zonder erop te letten welke kinderen het eigenlijk niet opnemen. Samen streven naar het beste in alle opzichten.
De beste heeft een dikke 7 gehaald, maar allemaal zijn ze over naar de volgende klas. En de complete lijsten zullen wel over een paar weken naar me opgestuurd worden, tegelijk met de verzending naar het Ministerie waar alles wordt opgeslagen.

Ik zie er alweer zo naar uit om op bezoek te gaan! Nog maar even een en dan is het zover!

Maar nu alle zeilen bij zetten voor die gigantische operatie van elke grote vakantie: reparatie van wat kapot is en opknappen van wat vies is.


Voor al die dingen is veel geld nodig en zoals bekend is er vanuit de Congolese overheid geen helpende hand.

Heb jij, lezer, ook zo'n bewondering voor deze helden?

met een donatie laat je dat merken. Doneren kan hier

NAAR BOVEN


Blog van Mieke van januari tot mei 2023


bijgewerkt 8 augustus 2023
giro